Тръмп в разговор с дете: Още ли вярваш в Дядо Коледа? Защото на 7 г. това е рядкост (СНИМКИ)

Президентът на САЩ и първата дама помогнаха на военните да следят маршрута на белобрадия старец

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания бяха сред 1500 доброволци, които помагат на военните от Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) да информират малчуганите за маршрута на шейната на Дядо Коледа, предадоха световните агенции.

Президентската двойка разговаря по телефона с няколко души, които пожелаха да научат къде точно се намира добрият старец, раздаващ подаръци. Доналд Тръмп сам зададе въпрос на 7-годишно момче, който взриви социалните мрежи: "Още ли вярваш в Дядо Коледа? Защото на 7 години това е рядкост", каза президентът.

Веднага въпросът му беше разкритикуван в интернет и президентът беше упрекнат за своята нетактичност.

Традицията, според която военновъздушните сили на САЩ следят придвижването на Дядо Коледа, датира от 1955 г., когато деца, издирващи добрия старец, се свързали по грешка с военния команден център в Колорадо Спрингс, заради грешен телефонен номер на Дядо Коледа, публикуван в местен вестник.

Тази година НОРАД вдигна във въздуха изтребители, за да "съпроводят" летящата шейна на Дядо Коледа. При навлизането на канадска територия край остров Нюфаундленд са били вдигнати два самолета CF-18, след което пък на територията на САЩ щафетата е поета от американските военновъздушни сили.

Полетът на шейната се следи от 47 радара, разположени в северните и източните райони на САЩ и Канада, а също и от спътници с инфрачервени датчици, за които се твърди, че реагирали на топлинното лъчение от червения нос на елена Рудолф, теглещ шейната на Дядо Коледа.

Преди да се включи в инициативата обаче, Тръмп заяви пред репортери, че няма новини относно частичното спиране на работата на федералната администрация, предаде ДПА.

Що се касае до придвижването на Дядо Коледа, то може да бъде проследено в реално време ТУК. Към 00.35ч. по Гринуич днес шейната на добрия старец напускаше Бразилия по посока на Санвичевите острови, след като започна с раздаването на подаръци в Азия и Тихоокеанския регион, Нова Зеландия, Япония и Китай. Досега са раздадени почти 4,1 милиарда подаръка, твърди НОРАД.

 

Коментари

Задължително поле