Тръмп заплаши ЕС с търговска война

Доналд Тръмп

Президентът Доналд Тръмп заплаши Европейския съюз с мита за милиарди на вносни стоки от ЕС, като отмъщение за субсидиите за авиационния гигант „Еърбъс“.

"Световната търговска организация констатира, че субсидиите на Европейския съюз за „Еърбъс“ са се отразили неблагоприятно на Съединените щати, които сега ще наложат мита за 11 милиарда долара на продукти от ЕС!" - написа американският президент в туитър.

"ЕС се възползва от САЩ по отношение на търговията в продължение на много години. Скоро това ще спре!", пише президентът.

Американският търговски представител Робърт Лайтизър каза, че окончателният размер на всички мита все още не е определен и няма да бъде обявен до изхода на арбитражния процес в Световната търговска организация (СТО) - очакван по-късно тази година. Офисът на Лайтизър публикува предварителен списък, включващ разнообразни продукти като самолети, риба меч, сирена и алкохол, които според него могат да бъдат обект на допълнителни мита в бъдеще.

Делото между „Боинг“ и „Еърбъс“ е най-дългият и най-сложен спор, с който се занимава СТО, чиято цел е да създаде равни условия в световната търговия.ЕС отвърна на удара във вторник, заявявайки, че сумите, заявени от САЩ, са "силно преувеличени".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка