Тръмп за Тереза Мей: Не съм я критикувал, тя върши страхотна работа

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че има много силни отношения с британската министър-председателка Тереза Май, след като по-рано критикува стратегията й в преговорите с ЕС за "Брекзит".

Коментирайки "Брекзит", на съвместна пресконференция с Мей, Доналд Тръмп заяви: "Не знам какво ще правите, но каквото и да решите, е за мен е ОК". "Това е вашето решение", каза той и добави: "Просто се направете така, че да можем да търгуваме, това е всичко, което има значение".

Тръмп отрече да е отправял тежки критики към британския премиер в интервю, публикувано по-рано и обяви това твърдение за "фалшиви новини". "Смятам, че тя върши страхотна работа", заяви той и добави, че САЩ и Великобритания ще продължат работата за постигане на взаимно изгодно двустранно търговско споразумение. Добави също, че публикуваният текст като цяло "е добре", но не включва "страхотните неща", които е казал за Мей.

На свой ред Тереза Мей заяви, че пред Великобритания няма да "ограничения" в сключването на търговски споразумения, след като напусне Европейския съюз. "Ще сключим търговска сделка със САЩ, както и с други по света", казва тя.

Разговорите между двамата дойдоха само няколко часа след публикуването на интервю в британския вестник "Сън", в което Доналд Тръмп критикува стратегията на Мей за "Брекзит", заявявайки, че според него тя "вероятно е унищожила надеждата за бъдеща американско-британска търговска сделка"

"Ако сключат такава сделка, ще се занимаваме с Европейския съюз, вместо да се занимаваме с Обединеното кралство, така че това вероятно ще убие сделката", са думите на Тръмп.

В същото време той похвали Борис Джонсън, който подаде оставка като външен секретар тази седмица заедно със секретаря на Брексит Дейвид Дейвис в знак на протест срещу стратегията на Мей, заявявайки, че Джонсън би бил "страхотен министър-председател".

"Имиграцията е много лоша за Европа", заяви на брифинга президентът на САЩ. "Тя променя културата, това е много негативно нещо", добави той.

По думите му, имиграцията е наранила най-много Германия. "Знам, че не е политически правилно, но ще го кажа и то на глас", допълни Тръмп.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа