Тръмп изпраща Майк Помпео на среща със саудитския крал

Доналд Тръмп

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп изпраща държавния секретар Майк Помпео в Рияд, където трябва да проведе среща с краля на Саудитска Арабия Салман във връзка с изчезването на журналиста Джамал Кашоги, съобщава американското издание Washington Examiner.

„Току-що разговарях с краля на Саудитска Арабия, който отрича да знае каквото и да било за съдбата на нашия саудитския гражданин. Той каза, че работят в тясно сътрудничество с Турция, за да намерят отговор. Веднага изпращам нашия държавен секретар да се срещне с краля!“, обяви Тръмп чрез пост в социалната мрежа „Туитър“.

Хашоги, кореспондент на The Washington Post изчезна на 2 октомври, след като влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да получи необходимите документи, за да се ожени за годеницата си – турска гражданка.

Тръмп неотдавна предупреди Саудитска Арабия за „тежко наказание", ако се окаже, че Рияд има нещо общо със смъртта на Хашоги. На свой ред Салман заяви, че ще отговори на санкциите на САЩ „още по-тежко“, ако администрацията на Тръмп предприеме действия срещу Рияд.

Оман, Бахрейн, Йордания, Ливан, Обединените арабски емирства, Египет и Палестинската автономия публикуваха изявления в неделя, изразяващи солидарност и подкрепа за Саудитска Арабия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка