Тръмп искал да вади САЩ от НАТО

Вашингтон осигурява над една пета от бюджета на пакта

Президентът недоволен от финансовото бреме за страната си

Членството се прекратява с 1 г. предизвестие

Американският президент Доналд Тръмп заявил няколко пъти в частни разговори миналата година, че иска да изтегли САЩ от НАТО, твърдят високопоставени служители на US администрацията пред в. “Ню Йорк таймс”.

Настоящи и бивши чиновници се опасяват, че държавният глава може да се върне към заплахата си, след като през 2018 г. влезе в остър спор с евролидерите за финансирането на Северноатлантическия пакт. За периода 2018-2019 г. именно Вашингтон поема лъвския пай от финансирането на организацията - над 22%. За м.г. бе предвиден 1,325 млрд. евро военен бюджет и €245,8 млн. граждански. За сравнение делът на България за 2019 г. е 0,33%.

На миналогодишната среща на върха на НАТО в Брюксел Тръмп бил особено недоволен, че САЩ носят на плещите си пакта, докато богатата Германия дава за него едва 1% от БВП, макар че Берлин е втори след Вашингтон, осигурявайки 14,7 на сто от бюджета на НАТО. Тогава US лидерът заплаши, че страната му “ще поеме по свой път” през 2019 г., ако съюзниците не увеличат разходите си.

Всяка страна в НАТО може да напусне организацията, година след като уведоми правителството на САЩ за искането си, сочи чл. 13 от Северноатлантическия договор от 4 април 1949 г.

17-100

Коментари

Задължително поле