Тръмп и стръмните зигзаги

Президентът на САЩ: „G-7 е много остаряла група държави“

„Сега, когато страната ни се завръща към величието, обмислям да организирам среща на групата G-7 във Вашингтон в същия ден, в който планирах да се върна в легендарния Кемп Дейвид. Други членове на групата също започват своето завръщане. Това е чудесен знак за всички нас, това е нормализация“, обяви Доналд Тръмп в Twitter на 20 май. Коментарът на BBC за планираната среща на „седморката”, е: „Събира се общност с еднакви ценности“ като свободата, правата на човека, върховенството на закона, просперитета и надеждното развитие на тези ключови принципи“.

Вече започнаха спекулации за възможното съдържание на предстоящата среща на върха, когато изведнъж, като гръм от ясно небе, американският президент обяви: „Отлагам срещата, защото не чувствам, че G-7 отразява случващото се в света. Това е много остаряла група държави". И се оказва, че партньорите на Тръмп в „седморката” са толкова „остарели“, че дори не удостоиха планираната видеоконференция.

Тази драстична промяна в оценката за ролята на G-7 се появи в американския президент веднага след като канцлерът Ангела Меркел отказа да присъства на срещата на върха. След това значението на срещата изчезна от само себе си. Какво да обсъдим и какво да решим в отсъствието на лидера на втората най-важна страна в „седморката“?

При това Тръмп, като президент на водещата държава в „общността на споделените ценности“, не намери сили да признае, че отказът на Меркел е причинен от очевидни причини. Мадам Бундескканцлерът беше предизвикана  до това от изнудването на САЩ за газопровода "Северен поток 2". Власт № 1 в „общността на ценностите“ се обърна към Германия като най-непривлекателната страна - или вие давате енергийната сигурност на Германия в ръцете на американските петролни и газови монополи, или САЩ ще наложат нови санкции срещу европейските компании, участващи в изграждането на газопровода. Не последна роля в отказа на Меркел да пристигне във Вашингтон изигра американският посланик Ричард Гренел, който напускайки Германия, отдавна предизвикваше в немците неприятни усещания със своята арогантност и склонност да дава указания на Берлин.

След това последователността в събитията изглежда доста очевидна. Тръмп предлага да се проведе среща на върха през юни и в същото време, най-вероятно, полагането на тръбите на „Северен поток -2” ще се възобнови. За Меркел въпросът вече е решен и в случай на нови американски санкции Германия ще увеличи митата върху шистовия газ, внесен от САЩ. Играта приключи и отказът на Меркел да присъства на срещата на G-7 прилича на това, което се нарича „затръшване на вратата“, преди новия американски президент да влезе в Белия дом. И няма да се чака дълго. Немците вече не искат да участват в пиесата, наречена Make America great again. Защото това струва много на Германия.

Ироничният подтекст на отказа на Меркел също е очевиден: мадам федерален канцлер не може да напусне страната по време на пандемия. Германия вече се освободи от последните ограничения и немците се отправят към курортите, а Меркел ... не може. 

По престижа на Тръмп като лидер в трансатлантическата общност бе нанесен удар. Меркел започна бунт, който заплашва с разпадане на „братската обител“. Тръмп даде заден ход за срещата на „седморката”, но американския камион мина като валяк през своите съюзници: „G-7 е много остаряла група!“ - извика шофьорът на камиона. Освен това шофьорът информира жертвите, че е решил да разрежда групата в присъствието на Южна Корея, Австралия, Индия и ... Русия. „Но какво става с наказанието на Русия за анексията на Крим? Така и се разбрахме!“ – нададоха вопли пострадалите. Това е без значение.

Главното е, че колкото по-близо са американските избори, толкова по-стръмни зигзаги се налага да прави американския президент. И още по-значителни ще са за Европа последствията от тях.

Днес Тръмп наистина се нуждае от демонстрация на успеха на своята политика. Въстанието на "черна Америка", което избухна във връзка с убийството на чернокожия Джордж Флойд от полицай, разтърсва страната и удря по предизборните позиции на президента. Идеята му да проведе срещата на G-7 „на живо“ идва от желанието да демонстрира, че „всичко е под контрол“, че Америка се „връща към своето величие“. И такъв удар от германката! Разграбените магазини горят в Америка, тълпата атакува сградата на CNN, полицията използва газ по улиците - а сега и провал на срещата на G-7. С какъв баланс действащият президент на САЩ ще отиде на изборите?

Доналд Тръмп умее да действа, и той многократно е доказал това. С Германия обаче „предсрочно“ може и да не работи.

Изглежда, че камионът на Доналд Тръмп поднесе на завоя ...

(Превод за „Труд“ от fondsk.ru - Павел Павлов)

 

Коментари

Задължително поле