Тръмп: Касем Сюлеймани е планирал атаки срещу четири наши посолства

Убитият с американски дрон на летището в Багдад ирански генерал Касем Сюлеймани е планирал атаки срещу четири посолства на САЩ, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в интервю за телевизия Fox News.

Тръмп обаче, както и други високопоставени служители на администрацията преди него, отказа да даде подробности какво са имали предвид, говорейки за "неминуеми заплахи" срещу американски обекти от действията на силите, командвани от Сюлеймани. Убийството му бе мотивирано именно с тези заплахи.

В интервюто си Тръмп казва само, че едното от нарочените за атаки посолства вероятно е било това в Багдад. Той също посочи, че САЩ са в правото си да поискат от Ирак компенсация за изградените от САЩ военни бази, летища и посолства в Багдад, ако бъде поискано изтеглянето на американските войски от страната.

Президентът отбеляза, че иракската страна "само публично говори" за необходимост от изтегляне на американските войски, "но в частен порядък не казва това". На въпрос как Вашингтон може да получи от Багдад такава компенсация, той отговори: "В настоящия момент у нас има много техни пари - над 35 млрд. долара на банкова сметка. Смятам, че те ще си платят, или тези пари така и ще си останат на сметка".

Говорейки за Сирия, президентът каза, че САЩ не могат да се ограничат само с контрол над петролните находища в североизточна Сирия. На въпрос дали Вашингтон може да си присвои тези запаси, които той контролира след разгрома на "Ислямска държава" там, Тръмп отговори: "Може да направим това, а може и не. Не зная, може би трябва да ги вземем".

Коментари

Задължително поле