Тръмп: Много хора са се опитвали да постигнат мир в Близкия изток, убеден съм, че това е възможно

"Много хора в продължение на десетилетия са се опитвали да постигнат мир в района на Близкия изток. Аз обаче съм убеден, че това е възможно", е заявил американският президент Доналд Тръмп, предаде BBC.

Държавният глава на САЩ снощи в Белия дом е приел израелския премиер Бенямин Нетаняху и лидера на най-голямата опозиционна сила в еврейската държава партията "Синьо и бяло" Бени Ганц. Домакинът пред гостите си е представил своя план за регулиране на конфликта, наричан и Сделката на века. Тръмп не е разкрил подробности около своя план. Президентът обаче е бил категоричен, че предложението му не е предвиждало намеса във вътрешните работи на Израел.

Нетаняху е благодарил на американския лидер и е посочил, че САЩ са признали правата на неговата страна върху Западния бряг на река Йордан. "Американският лидер е първият политик от световен мащаб, който е направил това", е заявил министър-председателят.

Западният бряг, наричан от Тел Авив Юдея и Самария, е управляван от Израел (59% от територията) и Палестинската автономия. Районът в източната част на Израел с около 440 000 души не е бил признат за част от еврейската държава с резолюция на ООН. Документът на световната организация е обявил, че Западният бряг е бил окупиран от Израел след Шестдневната война от 1967 г срещу Йордания (контролирала региона дотогава), Египет и Сирия. До разделянето на пълномощията в Западния бряг се е стигнало през 1994 г. Тогава израелците и палестинците са подписали Споразумението от Осло. Въпреки договора, много въпроси са останали нерешени и до днес.

Ганц след срещата с Тръмп е изразил оптимизъм от диалога. "Ние ще започнем реализацията на Сделката на века веднага след формирането на правителство", е заявил водачът на "Синьо и бяло".

Коментари

Задължително поле