Тръмп отменя статута на САЩ като страна, подписала Международния договор за търговия с оръжия

Снимка: Архив

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се зарече да отмени статута на САЩ като страна, подписала Международния договор за търговия с оръжия, предадоха световните агенции.

Говорейки пред делегатите от Националната оръжейна асоциация в Индианаполис, Тръмп каза, че ще поиска от Сената на американския Конгрес да не ратифицира договора, който бе подписан през 2013 г. от неговия предшественик Барак Обама.

"Взимаме си подписа обратно", каза Тръмп. "Ще подпиша послание, в което ще поискам от Сената да прекрати процеса по ратифициране на договора".

В последните си дни на власт Обама беше пратил договора за ратификация в Сената, но до нея така й не се стигна.

По-рано днес неназовани американски представители съобщиха за това намерение на Тръмп. Агенция Ройтерс припомни тогава, че Националната оръжейна асоциация - влиятелно оръжейно лоби - от дълго време е против споразумението, което беше договорено в ООН.

Сега пред делегатите на форума в Индианаполис Тръмп е определил международния договор като "погрешно насочен" и е казал, че той нарушава конституционните права на американците, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

При съобщаването на новината делегатите на форума аплодирали Тръмп, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Много от тях са носели червени шапки с изписан върху тях предизборния лозунг на Тръмп "Да направим Америка отново велика".

Коментари

Задължително поле