Тръмп полага клетва като 45-и президент на САЩ

Доналд Тръмп ще положи днес клетва като 45-ия президент на САЩ. Церемонията ще започне в 16.30 ч. българско време. Процедурата започна още вчера.

От двете страни на главната улица, свързваща Конгреса и Белия дом, вече са издигнати трибуни, от които зрители ще могат да наблюдават парада по случай всъпването на Тръмп в длъжност. Денят на клетвената церемония ще започне с утринна религиозна служба в църквата Сейнт Джон до Белия дом, на която новият президент и вицепрезидент ще присъстват заедно със своите семейства.

Оттам те ще отидат в Белия дом, за да пият по чай за сбогуване с досегашния президент Обама и съпругата му Мишел.

Оттеглещият се държавен глава по традиция оставя в овалния кабинет записка с напътствия към новия лидер. След чаената церемония Обама и Тръмп ще се отправят заедно към Капитолийския хълм, където пред сградата на Конгреса на специална платформа Тръмп ще положи клетва като президент. Тръмп и Пенс официално ще встъпят в длъжност точно на обед или 19 часа българско време.

Часове преди да встъпи в длъжност Доналд Тръмп заяви, че ще направи Америка по-велика от всякога. На митинг-концерт пред мемориала на президента Линкълн във Вашингтон той се самоопредели като просто посланик на движение, което иска да промени САЩ.

Агенция Ройтерс съобщи, че Доналд Тръмп е готов да започне да издава важни укази още от първия си ден в Белия дом, тоест днес, за да изпълни бързо обещанията си за строги мерки срещу имиграцията, за стена по границата с Мексико и за отмяна на политически мерки на правителството на президента Обама.

/БНР/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка