Тръмп постигна отстъпки от ЕС за избягване на търговска война

След срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер Доналд Тръмп е постигнал известни отстъпки от европейските партньори, за да се избегне търговска война. Въпреки песимистичните прогнози, двамата все пак постигнаха известен компромис по горещата тема.

Двете страни ще работят в бъдеще за нулеви мита, обявиха изненадващо те.

Юнкер и европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом са се съгласили да работят със САЩ за понижаване на митата от двете страни и повишаване на американския износ на втечнен природен газ и соя за Европа, предаде Ройтерс.

Те също така са се съгласили на уеднаквяване на регулаторните норми за по-добър достъп на медицинска апаратура до европейските пазари.

Делегациите на САЩ и ЕС още работят по формулировката на съвместната си декларация, в която ще се спомене спорният въпрос за автомобилните мита.

Преди срещата на четири очи председателят на Европейската комисия заяви, че Европейският съюз и Съединените щати не са неприятели, а съюзници и трябва да работят заедно, а президентът Доналд Тръмп каза, че очаква нещо много положително от срещата с Юнкер, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Доналд Тръмп от своя страна каза, че се надява да сключи справедливо търговско споразумение с Европейския съюз.

Срещата между тях е първата на високо държавно ниво след избухналата търговска война между Съединените щати и Европа. Тръмп наложи по-високи вносни мита на продукцията от стомана и алуминий, а Брюксел отвърна с реципрочни мерки по отношение та традиционни американски стоки.

„През всичките тези години Съединените щати губеха стотици милиарди долари в търговията с Европейския съюз и сега на нас просто ни се иска нашите фермери и индустриалци да бъдат равнопоставени”, заяви Доналд Тръмп.

„Ние сме близки партньори, ние не сме врагове и трябва да работим заедно. Смятам, че трябва да се фокусираме върху намаляването на търговските мита вместо да ги увеличаваме”, каза Жан-Клод Юнкер.

Коментари

Задължително поле