Тръмп промени позициите си: По-строг контрол на оръжията в САЩ (ИНФОГРАФИКА)

Президентът обмисля и други мерки

Aмериканският президент Доналд Тръмп нареди изготвяне на нормативна уредба, която да забрани устройствата, позволяващи полуавтоматични пушки да стрелят по-бързо, като същевременно обмисля и други ограничения за употребата на огнестрелно оръжие, предаде Ройтерс.

“Инструктирах министерството на правосъдието да предложи регулации с цел забрана на всички механизми, които превръщат законни оръжия в автоматични пушки. Тези текстове скоро трябва да бъдат финализирани”, обяви Тръмп на церемония в Белия дом.

19_1

 

Изявлението му представлява промяна в позицията му - и в предизборната кампания, и в първата си година на поста Тръмп бе на страната на защитниците на правото на оръжие. Дебатът по въпроса обаче се поднови с особена острота след последната кървава баня на 14 февруари във Флорида, при която ученик застреля 17 души.

За забраната за устройствата (виж графиката - бел. ред.), която сега президентът подкрепя, се заговори след като през октомври миналата година мъж уби 58 души в Лас Вегас, използвайки именно такова устройство. Тогава Белият дом, конгресмени от Републиканската партия и дори Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA) изразиха мнение, че трябва да се въведе контрол върху употребата му. Но пет месеца по-късно Конгресът не е направил нищо по въпроса.

Малко преди изказването на Тръмп, говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че президентът не изключва да се предприемат и други мерки за затягане на контрола над оръжията, например увеличаване на минималната възраст за притежатели на пушки, както и забрана на полуавтоматичните пушки от типа AR-15, каквато е била използвана в редица масови стрелби в училища в САЩ. Същата използва и 19-годишният Никълъс Круз за кървавата баня във Флорида, която си купил законно. По сега действащите федерални закони в САЩ човек трябва да е навършил 21 години, за да си купи пистолет. Но за пушка се изисква да са навършени 18 години.

Публикувано във вторник социологическо проучване на института “Куинипак” показва, че двама от всеки трима американци смятат, че трябва да има по-стриктни закони за огнестрелните оръжия.

Коментари

Задължително поле