Оставиха в ареста мъжа, задигнал 140 хиляди лева от кола в София

Според 39% от българите у нас може да се прави бизнес

Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Има индустрия с фалшивите болнични

Екокатастрофата в река Вит се отлага Риболовен клуб "Балканка" пуснал фалшивата новина, Антон Хекимян я обслужи в Би Ти Ви

Тръмп може да се съгласи да свидетелства писмено в разследването за импийчмънт 

27 000 български фермери с орязани субсидии

Живеем най-късо сред хората в ЕС В богатите страни с хубава храна разполагат с 9 години повече от нас

Русия предаде на Украйна корабите, задържани в Керченския пролив

Цацаров: Разследванията за защита на интелектуална собственост са се увеличили два пъти

Париж прекроява разширяването на ЕС

ЕП даде предварително одобрение за всички кандидати за еврокомисари

Бързите заеми се увеличиха с 14%

Млад шофьор с БМВ прегази старец в Горна Оряховица Пешеходецът е издъхнал на място

Караниколов: Двустранната ни търговия със САЩ нараства с 36%, като надхвърля 975 млн. щ.д.

Доналд Туск е единственият кандидат за лидер на ЕНП

Тръмп-Путин и ефектът на “Пренасочването” Стряскаща е дисциплината в US медиите за недопускане на друго мнение освен зададената тема

В международните отношения не може да има пълна вяра

Дами и господа, искам да ви запозная с един от главните похвати в информационно-хибридната война, това е Пренасочването (Redirecting). Основно средство в информационното въздействие върху публиката с цел да бъде изместена темата на събитието към маловажна или напълно несъществуваща подробност с цел преориентиране на фокуса на вниманието, като по този начин се създаде съвършено друга представа за целите и резултата от даденото събитие.

Наистина няма по-показателен пример за прилагането на практика на тази тактика за информационно въздействие от начина, по който беше отразена срещата между президентите на САЩ и Русия в Хелзинки.

Това беше кулминацията на един процес започнат от водещи американски СМИ още по време на предизборната надпревара. Тогава от републиканския щаб на Тръмп разкриха, че е имало среща на ръководителите на 63 важни американски СМИ, където се е взело решение за координирани действия в отразяването на изявите на Тръмп и следване на обща тематична линия в публикуваните материали. На същото това станахме свидетели и сега. След пресконференцията в Хелзинки, американските СМИ обвиниха президента си, че той се е “продал”, “заел е страната на Русия” и не вярва на собствените си специални служби.

Естествено CNN поведе атаката. В репортажа си един от журналистите още тогава я определи в ефир като “позорна”. Последваха блиц-прекъсвания “breaking news” със заглавия “Тръмп отказа да вярва на своите специални служби пред Путин”, цитати на политически опоненти на президента и уволнени от него служители от ФБР, които определяха това като “мерзост” и “предателство на интересите”, “капитулация”. Друго издание, водещо непримирима борба с Тръмп, “Вашингтон пост” препечатваше всички, които критикуваха срещата и излезе със заглавие, че “Путин е получил всичко, за което си е мечтал”. “Ройтерс” излезе с паническото “Тръмп предаде САЩ” и публикува сенатора от Демократическата партия Чък Шумер, който заяви, че със своите изказвания на срещата Тръмп “укрепи позициите на нашите противници и така отслаби отбраната на САЩ и нейните съюзници”. “Хъфингтън пост”: Тръмп се е “продал на руснаците”. Коментаторът на “Ню Йоркър” Чарлз Блоу в своята колонка нарече Тръмп “предател и изменник” , Тръмп бил извършил “непростимо престъпление”, като е показал неспособност да се защити от Путин.

Накъде и без “Ню Йорк таймс”?! Вестникът подробно обяснява, че като е избягвал публично да обвини Путин в намеса в изборите, Тръмп е показал,че е негов човек. Изданието предостави трибуна на бившия директор на ЦРУ Джон Бренън, който отново повтори лайт-мотива си, че и този път Доналд Тръмп е извършил “държавна измяна”.

В прес-релийза на американските СМИ за срещата няма други заглавия. Задължителният за такава среща анализ какви са били предварителните цели, какво е обсъждано, как са протекли преговорите и какво ще бъде евентуалното развитие, на практика е подменен от тези внушения. Вместо компетентни анализи видяхме набиващ се на очи консенсус и единомислие в заглавията на водещите СМИ. Темите от срещата са пренебрегнати, а вниманието е пренасочвано към “предалия се на руснаците” Тръмп, все едно има договорка, а защо пък и да няма такава?! Прави впечатление и стряскащата дисциплина в американските СМИ за недопускане на друго мнение освен зададената тема за пренасочването. Нещо от времената на социализма в медиите, сякаш и там съществува някакво невидимо единоначалие, а защо пък и да няма?!

Това е на практика механизмът на Пренасочването. А ефектът е следният: Ако следите само заглавията на медиите може и да не разберете, че изобщо е имало и проведена среща и какво се е случило. Всички тези обвинения си вървят ежеседмично, не минава и ден без някой да ги подхване, няма никакво значение какво действително прави американският президент, какви реформи провежда, какви данъчни облекчения се въвеждат, как се защитава американския производител, няма никакво значение дали дори е в САЩ или в чужбина, в НАТО или в Лондон, пренасочването си върви – този е руски агент! – REDIRECTING… Каквото и да се случи, каквато и новина да се появи, следва – Пренасочване…”а вие нали помните, че Путин държи Тръмп със секс компромати?!”

Методът само на пръв поглед изглежда елементарен, всъщност е убийствено ефективен. Постоянно пренасочваното внимание, а оттам и директно влияние върху когнитивния (възприятивния) процес на съзнанието доведе до резултата, че публиката вече не помни какви бяха причините и целите на срещата, нито какви важни договори за стратегическия мир бяха коментирани. Посредством Пренасочването на зрителя му беше внушено, че са се появили вече нови “доказателства”, че президентът на най-мощната държава на света, САЩ е агент на Москва. Изменената чрез манипулацията бленда на оценъчния процес на съзнанието не е в състояние да отличи фактическата оценка от виртуално внушаваната. Най-добрият пример за резултативността на пренасочването може да се види в контраста на сухата статистика. За времето на своето управление от година и половина Доналд Тръмп е предприел най-много и най-агресивни действия спрямо Русия и нейните интереси от всички свои демократични предшественици.

По време на неговия мандат не само, че не беше признат Крим за част от Русия, нещо в което масовата публика почти е убедена,че тайно го е направил пред Владимир Путин, но и въведените санкции срещу Русия достигнаха рекордните 53. Дипломатическите скандали надминаха целият период след края на Студената война. Закриха се две руски дипломатически представителства – консулствата в Сан Франциско и Сиатъл. Бяха обявени за “персона нон грата” първо 30 дипломата, впоследствие 40 от посолството и 20 от руската мисия в ООН във връзка със случая “Скрипал”, още 20 от Брюксел в мисията Русия-НАТО и не беше дадено разрешение за изпращането на нови. Действия, които не посмя да си позволи изкарваната от американската преса за “ястреб” Хилъри Клинтън.

В Сирия бяха възобновени обвиненията за използването на химически оръжия от Асад. Бяха нанесени ракетни удари по сирийските военни обекти. Да припомним нерешителността на Обама и неговите “червени” линии, които уж никой не бивало да преминава. Година след това по същия неясен повод за химическа атака, но напълно ясна демонстрация за решителност бяха нанесени нови ракетни удари с двойно по-голямо количество, 105 ракети и този път в коалиция с Великобритания и Франция. Същата тази Франция, която застана категорично против другия “ястреб” Джордж У. Буш, когато той започна офанзивата си в Близкия Изток, Ирак 2003 г. Конфронтацията в Сирия достигна най-високата си точка, когато американските сили нанесоха преки поражения на руската частна военна компания “Вагнер”, нещо което никой не набирал смелостта да направи.

В политиката за Близкия Изток Тръмп ожесточи действията срещу другия руски съюзник в региона Иран. Излезе едностранно от ядреното споразумение и наложи отново санкции. Подкрепи недвусмислено каузата на Израел и премести посолството на САЩ в Йерусалим. Предостави оръжие за 400 млрд. щ. д. на другия ирански противник Саудитска Арабия. Независимо от критиките, някой напълно основателни на съюзниците от НАТО, на последната среща в Брюксел се взеха много важни решения. Под натиска не на някой друг, а на Тръмп се взе решение на практика възможностите на съюза да се увеличат двойно. Вече е напълно ясно, че достигането на 2% от БВП за отбрана от страните членки няма да бъде през 2024 г., а това ще стане с 5 години по-рано през 2019, най-късно 2020 г., а за предишния срок Доналд Тръмп им е приготвил нов рекорд от 4%.

Оставени на волята на собствените им правителства, европейските страни щяха да разтеглят достигането на тези параметри със столетия. Зад тези цифри стоят реални войскови съединения, оръжие и нова бойна техника, нови танкове, самолети, ракети, кораби и подводници. Маските отдавна са свалени и на всеки е ясно, че НАТО е насочено основно срещу Русия. Къде тук са предадени интересите на съюзниците и отбраната на НАТО е “подарена в ръцете на Путин”?! Пренасочване… Решението за даване на дата догодина за начало на процедура за приемане на Македония в НАТО също е директно противопоставяне на руската позиция против разширяването на НАТО на Изток. Такава заявка беше дадена и за Грузия. Започна активно саботиране на руско-германския газов проект “Северен поток-2”.

Ефектът на Пренасочването – Redirecting и влиянието му върху масовото съзнание е очевиден. Каква може да е защитата? Нещо, което беше коментирано по време на срещата в Хелзинки от руския президент Владимир Путин, че в международните отношения не може да има пълна вяра. Той на практика повтори американския президент Роналд Рейгън, попитан същия въпрос по време на срещите му с Горбачов, Рейгън беше запомнил една руска пословица и я повтаряше с неговия силен калифорнийски акцент: “Доуверяй,… но проуверяй!” Такова трябва да ни е и отношението към регулираното и монтирано съдържание в СМИ.

*Авторът е магистър по “Информационна сигурност” с магистратура “Информационно-хибридното противодействие в СМИ”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. Много точно, много аргументирано изложение. Авторът коментира информация и
  факти, които може би мнозина знаят, но не са ги осмислили. Като прочетох статията
  и аз много неща от действията на САЩ и Тръмп си припомних и осъзнах. Авторът
  наистина е голям специалист в своята област и трябва да му се отдаде заслужено
  признание. Но все още не мога да разбчера – толкова наивни ли са 260-те милиона
  американци, че се подвеждат по акъла на няколко руски „агенти“ и са гласували за
  Доналд Тръмп. Ако е истина, че Русия е наложила избирането на Тръмп, което той
  с половин уста призна, трябва незабавно да напусне президентския пост, защкото е
  избран не от американци, а от руснаци.

  1. Баба ти е избрана от руснаци… пьени да я шлякат та да се пръкне нефелния ти баща.

 2. Много интересно, тоеа с Redirecting го чувам за пръв. Гледам няколко ачерикански телевизии и чета техни вестници….тотално беьумие по темата.

 3. За съжаление автора е прав.
  Бутат ни насила нанякъде с тази пропаганда, но още не мога да ги разбера някъде.
  А агресивното поведение на Русия е точно като на мишката притисната до стената – скача като да хапе,без шанс да направи нещо.
  Цифри: годишен бюджет на НАТО – 900 милиарда долара, годишен бюджет на Русия – 60 милиарда долара.
  Смешно е изобщо да ги противопоставяш.

  1. Агресивен е бил нефелния ти баща га е искал пьени мужици да го начешат отзаде…
   Аман от де6или…

 4. кога па америка е била свободна страна!?

  1. И все пак щатите са по свободни от всеки ес обор… който пък е по свободен от кочината германия – извор на ценностите за олихофрените – фенове на плевнелиев.

 5. Това, което Гърдев пише е вярно. Но ако срещата Путин-Тръмп е класически пример за изместване на общественото внимание, той знае,че никога за медиите не е било по-лесно да го правят. Защото, ако следи-отблизо събитията, гледаш американска телевизия и четеш техните вестници ще видиш, че безумните глупости, които Тръмп дрънка всеки ден наливат вода в мелницата на медиите. Дори, когато прави нещата правилно, дори, когато каже нещо позитивно, тоя тъпак намира начин да се окъка така, че медиите забравят всичко друго.

 6. Възможно е анализаторът да е прав. Тази система“Redirecting“, с която всички СМИ се насочват с една цел, да се смачка и насочи общественото мнение в една желана посока, не ми е известно. Но нищо не е чудно в съвременния свят на лъжи и подмяна. Аз искам да посоча друг пример за тази система-от България, от нашата действителност. Дали има хора живеещи тук, които да не са забелязали, че нашите СМИ са единни в желанието си да ни монтират в еврозоната? Някой чул ли е мнение различно от това, колко ще ни бъде хубаво с европейската валута? Няма алтернатива, всички печелим! А, дали е така, дали това не е една голяма измама?

  1. Който плаща – той поръчва музиката. И все пак у нас се чуват повече различни мнения от например обора германия.

 7. Живея в Щатите. Следя новините отблизо. Свободната” американска преса , TV. В един глас , точно като наговорени пищят едно и също – Тръмп е предател. Употребяват една и съща лексика.

  1. Поне пишат за америката. В обора германия и това не смеят.

 8. Гърдев е прав – заговор на световноизвестните медии. Смешно е!

 9. Браво на Гърдев, че ги изтипоса методите за зомбиране на тези клоуни! Най-после наистина нещо полезно и извън „пренасочването“ на т.нар.уж световни медии. Много хора усещат,че ги мамят яко…ето и как го правят! Блестящ анализ…!!!

 10. Този Гърдев е гений! Как е прозрял нещо, което 330 милиона американци, хиляди СМИ там и 7 милиона българи не са забелязали. Ашколсун!

 11. ТОЗИ ГЪРДЕВ Е ДС АГЕНТ И ДЕЗИНФОДМАТОР ОТ ТЕЗИ КОЙТО ОТ КРАЙ ВРЕМЕ НИ ПРОМИВАХА МОЗЪЦИТЕ УХ БЯХА ИЗЧЕЗНАЛИ НО ПКА СЕ ПОЯВИХА ЕДНО ВРЕМЕ БЯХА ПРОСВЕТНО ДРУЖЕСТВО ГЕОРГИ КИРКОВ А ДНЕС СА ДЕМОКРАТИ. Я СЕ ОГЛЕДАЙТЕ КАВА ЧОРБА СТЕ ПЪК ТОГАВА ГЛЕДАЙТЕ В КАНЧЕТО НА ТРЪМП ИЛИ ПУТИН. ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ В ТОЗИ ТРУД СЕ ПОЯВИ НЯКОЕ ДС ГОМНО ДА ОБЪРКВА ПОЛИТИКАТА И ДА ПОЛУЧИ НЯКОЕ ХОНОРАРЧЕ. НЕЩАСТНИЦИ СТЕ ПО РОЖДЕНИЕ ДС СЕЛСКИ ТАРИКАТИ КАКВИТО СТЕ ВИЕ ТАКИВА СА ВИ И ОСТАНАЛИТЕ СЕЛСКИ ИСТОРИИ И НОМЕРА.

  1. Троли, дай нещо по свежо, че тия лозунги от тошово-луканово-седесарското време се изтъркаха вече … декиш не хващат. Скоро ще уволнят…
   Пп. И си вземи хапчетата.

 12. Не ми се вярва американецът да е по-прост от нашенеца. Тук никой не клъвна тая пропаганда. Може би само Цецо каунестия, но при него нещата са ясни. Светът се радва на първите крачки на разведряването. Така е и в САЩ. Рейтингът на Тръмп нараства. Медиите пишат това, което им се плати. Това стана май основен медиен похват в света.

  1. Цецо е тупан дет думка каквото му поръчат господарите…

 13. Пореден отличен анализ. И поредното изсипано под формата на коментари от тролчета като коминтерновеца и викащия ‘доброжелател’…

 14. Силен анализ, авторът си разбира от материята.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.