Студенти от ВТУ протестираха срещу допълване на квотата им в Общото събрание

Доналд Тръмп: Конгресът не може да ме свали от поста

Нанесоха побой на общински охранител при опит за палеж на частна пералня

СГС потвърди присъдата на Константин Каменаров от 1 година и 3 месеца затвор за шофиране с 1,6 промила алкохол

Осъдиха Северин Красимиров на 30 години затвор

Стартираха консултациите за Общинска стратегия за развитието на културата 2019-2029

Ученици събраха 9000 лева за бездомни кучета

Зам.-министър поема биопроизводството, плодовете и зеленчуците

Григор в битка за топ 50

Национален координационен съвет контролира морбилито, болните са вече 463

Съдът в Кърджали върна шофьорската книжка на Лютви Местан

Фенове и ръководства на „Ботев“ и „Локо“ (Пд) на среща в Общината за Голямата къща

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Свръхрегулациите удавиха идеята за Европа

Двама влизат в затвора за обир на бензиностанция в Лясковец Апашите се маскирали, пребили служителя и отмъкнали 2140 лева

ЦСКА пълни „Армията“ за реванша с „Ботев“ (Пд)

Тръмп руши световния ред на Удроу Уилсън

Доналд Тръмп

В началото на януари 1918 г. американският президент Удроу Уилсън представя пред двете камари на Американския конгрес прословутия си план от 14 точки с военните цели, които САЩ трябва да преследват в Европа и Близкия изток. В документа той скицира също виждането си за новия световен ред, в който акцентът се поставя върху правото на самоопределение на народите. Но Уилсън отива още по-далеч: той пледира за свободна търговия, за прекратяване на тайната дипломация и създаване на Общество на народите.

С това още през 1918 г. в основни линии е нахвърляна рамката на бъдещия либерален световен ред, който предстои да бъде изграден след края на Втората световна война – под американско ръководство. Този нов световен ред тогава се налага включително и поради това, че много страни го възприемат и се присъединяват към него. Днес обаче той е поставен под заплаха, а основното действащо лице отново е американски президент.
„Доналд Тръмп е самотен играч. През последните 100 години не е имало друг американски президент, който да е поставял под въпрос основните принципи на американската външна политика така, както го прави сега 45-ият президент на САЩ“, казва Джон Купър, почетен професор от Университета на Уисконсин и автор на няколко книги за Удроу Уилсън.

Парижката мирна конференция 1919: „Голямата четворка“- Дейвид Лойд Джордж, Виторио Орландо, Жорж Клемансо и Удроу Уилсън
Парижката мирна конференция 1919: „Голямата четворка“- Дейвид Лойд Джордж, Виторио Орландо, Жорж Клемансо и Удроу Уилсън

До днес Уилсън е смятан за човека, поставил основите на американския интернационализъм. Той си извлича поука от ужасите на Първата световна война и стига до извода, че САЩ се нуждаят от външна политика, която залага на мултилатерализма и международното сътрудничество. Това си проличава ясно още в неговата пословута реч за войната от 1917-а. В нея Уилсън говори за нуждата от това, „светът да бъде направен безопасен за демокрацията“. Рамката за такова международно политическо сътрудничество той е виждал в създаването на Общество на народите. Уилсън е искал такава международна организация, в която де факто всяка страна да има право на вето.

При управлението на Доналд Тръмп САЩ се оттеглиха от редица договори, постигнати в рамките на Обединените нации, както и от няколко органа на ООН.

„Включително заради националистическия си уклон, Тръмп може да бъде разглеждан като пълен антипод на Удроу Уилсън – казва Джон Купър. – Той иска да е едноличен лидер, да бъде силният на деня и да взема едностранни решения – според желанието и настроението си.“

Не само по отношение на международната роля на САЩ Уилсън и Тръмп са на двата полюса. Също и по много оспорваната – и тогава, и сега – тема за миграцията. Уилсън заема ясна позиция срещу ксенофобията, която по време на Първата световна война се засилва срещу мигрантите и най-вече срещу бежанците, бягащи от войната в Европа. И когато Американският конгрес приема през 1917 г. Закон за ограничаването на миграцията, президентът Уилсън налага вето. Конгресът все пак прегласува ветото и приема мярката с 2/3 мнозинство, което показва колко силни са били настроенията срещу бежанците и мигрантите в Америка по онова време.

Паралелите и тук са видни, но с една съществена разлика: в лицето на Доналд Тръмп в Белия дом днес управлява президент, който не само не се противопоставя на ксенофобията, а точно обратното. И което е по-лошо: той използва цялата власт, с която разполага, в битката си срещу мигрантите без паспорти, като разделя семействата и ги връща обратно. Освен това той се опитва да ограничи миграцията и да намали рекордно броя на бежанците, които страната приема.

Двете му години в управлението са достатъчни за Купър да направи следния извод: „Ако Удроу Уилсън можеше да види какво прави Тръмп днес, това би го ужасило“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Слабо ме интересуват американските вътрешни проблеми, защото те влизат като главно качество в ценностната система основно на българските политически извратеняци. Нормалните хора по целия свят ги подминават, защото знаят, че САЩ не е света, въпреки че много им се иска света да признава техните интереси, като свои. Не става и все по-малко ще успяват! Независимо от това, мисля че споменатия тук американски президент Уилсън, е направил нещо много за победена България в Световната война(както тогава е била известна Първата световна война). Ако някой американец наистина заслужава паметник у нас, мисля че това е президентът им Уидроу Уилсън. Никой друг след него!

 2. Пинти, не преписвай Джони за кинти…защото времената се сменяват …. афро и други се стремят да се размножават…имиграцията да поощряват …Културата на Европа да присвояват …Чрез нелегални криминали лелеят съдбата на Велика Америка да изпепелеят…Пинтев, пиша ти слаб 2- по история и петънце за всички видове “ трудове“на практика и теория…!!! Будь Здоров, експерт, Майор Петров, / не меняй лицо, не трогай яйцо/

 3. Соросоидите квичат на умрело.. Свърши грабежа , черни дни идват.
  Американският народ вече се събуди.

 4. С демагогията си Уодроу Уилсън сложи край
  на ПСВ. Неговият призива за мир без репараций
  и самоопределение на народите в етническите
  им граници заблуди от централните сили. Те
  очакваха спровидлив мирен договор. Намесата
  на USA във войната на страна на Антантата решаваше донякъде победата им. Германия не
  бе победена на бойното поле. Демогогията на
  Уилсън и безсмислеността на вероятните нави
  жертви заставиха германците да търсят мир . Така се стигна до Версай. Във Версай, Уилсън
  си сви опашката и позволи а англичаните и
  французите да наложат най-несправедливия и
  следвоенен мирен договор . В резултатна този
  договор загинаха милиони невинни хора. Революцията в Русия, бунтовете в Германия и България,геноцита на българите в окопираните българскитеритории от сърби и гърци и жертвите от ВСВ тежат на съвеста но демократичните
  миротворци англичани и французи най -вече
  на Уилсън на който Тартаковер иска пометник
  да издига . Малка ли ти са паметниците на
  окупатора от 1944 година !!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.