Тръмп: Споразумението за Брекзит може да бъде пречка за постигането на търговска сделка между САЩ и Великобритания

Снимка: Архив

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп предупреди, че споразумението за Брекзит на Обединеното кралство с Европейския съюз може да бъде пречка за постигането на търговска сделка между САЩ и Великобритания след излизането на острова от ЕС.

В интервю за британското радио LBC, проведено от ръководителя на партията Брекзит - Найджъл Фараж, Тръмп настоя, че Вашингтон иска да "търгува" с Великобритания и обратно, но предупреди, че "при определени аспекти" от Споразумението за оттегляне САЩ не може да сключи търговска сделка с Обединеното кралство, информира БНР.

"Ние искаме да търгуваме с Великобритания, а те искат да търгуват с нас", посочи Тръмп. "И за да бъда честен с вас, тази сделка, при определени аспекти на сделката - не можете да го направите, не можете да търгувате. Не можем да сключим търговска сделка с Обединеното кралство".

Американският президент добави, че САЩ и Великобритания могат да увеличат двустранната търговия четири или пет пъти от сегашните нива, ако бъде постигнато търговско споразумение.

Тръмп изрази и разочарование, че Обединеното кралство все още не е напуснало Европейския съюз. Той подчерта, че подкрепя Брекзит още преди британския референдума през 2016 година и смята, че излизането от ЕС е "нещо добро" за Великобритания. Американският президент също отбеляза, че смята, че и Фараж, и премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън споделят това разочарование от последното отлагане на Брекзит с нови три месеца.

Коментари

Задължително поле