Тувалу е най-слабо посетената страна в света

Две държави от Европа са в топ 12

Две хиляди туристи са посетили Тувалу през 2016 г. Това сочи докладът на Световната организация по туризъм към ООН, оповестен неотдавна. С това тихоокеанската островна държава е лидер в класацията за най-слабо посетена страна в света, съставена от специализираното издание travelbook.de. Много от слабо посетените страни всъщност са туристически райски кътчета, които обаче са твърде отдалечени и затова - трудно достъпни.

1. Тувалу

Който иска да почива усамотен на някое райско кътче - Тувалу е за него. Вярно, в столицата Фунафути има летище, но на него рядко кацат и излитат самолети. Въпреки че е най-слабо посещаваната страна в света, е добре да резервирате предварително хотелски стаи. В тихоокеанската страна хотелите са само шест.

2. Кирибати

Казват, че плажовете в островната държава насред Тихия океан били приказни. Но едва 5000 туристи са ги посетили миналта година. А това е райско кътче точно за любителите на екзотиката и на чуждата култура.

3. Ниуе

Малко познатата островна държава в Тихия океан е била посетена от 8000 души през 2016 г. Не може да се похвали с много хубави плажове. Смята се, че кораловият остров е предпочитан от любителите на гмурканията.

4. Монсерат

Карибският остров с площ от малко над 100 кв. км е бил посетен от 9000 души. Атракции, които може да предложи - вулкан, чудесни места за гмуркане и прелестни кътчета за отдих.

5. Маршалови острови

Островната държава в Микронезия е била посетена от само 10 000 души. Смята се, че заради кораловите рифове е любима за любителите на водолазния спорт. Най-развит туристически от над 1000-та острова е Делап.

6. Американска

Самоа

Едва 20 000 туристи през 2016 г. Въпреки това за страната в южната част на Тихия океан казват, че става все по-популярна туристическа цел. Забележителности - тропически гори, кристални плажове, коралови рифове.

7. Соломонови острови

Само 22 000 туристи са посетили островната държава в Тихия океан през миналата година. О тя притежава отлични условия - прекрасни плажове, възможности за спортен риболов, екзотични растения и животни.

8. Федеративни щати Микронезия

Намират се в западната част на Тихия океан. През м.г. са били посетени от 24 000 туристи. Въпреки че притежават чудесни плажове, кокосови палми и много прекрасни заливи за водолазите, те са твърде отдалечени. Следователно - слабо атрактивни.

9. Сиера Леоне

Държавата в Западна Африка бележи ръст по броя на туристите - 54 000, но все още не е твърде атрактивна за тях. Въпреки че я определят за “африканските Кариби”, бедността, пораженията от гражданската война и страхът от вируса Ебола стряскат потенциалните чужди туристи.

10. Сан Марино

Ако се вземе предвид, че държавата с територия от 61 кв. км има малко над 30 000 жители, броят на туристите не е малък - 60 000. Не е странно, че туризмът е едно от най-доходоносните пера за републиканския бюджет.

11. Тонга

Архипелагът в Тихия океан предлага всъщност всичко, което търсят любителите на топлите морета - плажове с фин пясък, палми, възможности за гмуркачите плюс любезни домакини. Въпреки това туристите са били едва 61 000.

12. Лихтенщайн

През 2016 г. малкото княжество (160 кв. км), разположено между Австрия и Швейцария, е било посетено от 69 000 туристи. Не е чудно, че това са били предимно любители на алпинизма и на дългите планински преходи.

Коментари

Задължително поле