Турската армия стреляла по американска база в Северна Сирия

Турски сили сa изтреляли няколко артилерийски снаряда близо до база на спецчастите от американската армия в Северна Сирия. Според американски държавни служители, турците са знаели от месеци къде точно се намират американските бази, пише Тhe Washington Post.

Инцидентът се е случил близо до американска база, чиято цел е била да наблюдава град Кобане, докато Турция продължава операцията си срещу кюрдските формирования в Северна Сирия, някои от които си сътрудничеха със САЩ от години в борбата срещу групировката „Ислямска държава“.

Снарядите са ударили на няколкостотин метра от американската база, според източници в Пентагона. Капитанът от флота Брук Девалт, говорител на Пентагона заяви, че войниците на САЩ в региона „са били подложени на артилерийски обстрел“, но не са били наранени от експлозиите.

„САЩ настоява Турция да се въздържа от действия, които могат да предизвикат незабавни защитни реакции“, заяви Девалт.

В свое изявление по-късно, турското външно министерство заяви, че техните войски не са се целили в американската база и са действали в „самозащита“, след като една от техните собствени бази е била атакувана.

Но ситуацията е била по-сериозна, заявиха няколко държавни служители във Вашингтон, които говориха при условие за анонимност.

Един от тях заяви, че изстреляните снаряди са били оръжие, използвано за да поразява голяма площ и по принцип трябва да бъде използвано много по-внимателно, за да се избегне приятелски огън.

„Турция иска да ни премахне от целия граничен регион на дълбочина от 30 км“, добави източникът.

Коментари

Задължително поле