Турската опозиция се включва в протестите срещу властта с искане за предсрочни избори

Кемал Кълъчдароглу

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу обяви, че започва организиране на митинги с искане за свикване на предсрочни избори, като първият от тях ще бъде на 4 декември в Мерсин /Южна Турция/, съобщават турските медии.

"Използвайки правата, които ни дава конституцията, за да се чуе гласът на народа, аз казвам "хайде на площада". Първият ни митинг ще бъде в Мерсин", написа Кълъчдароглу в профила си в туитър.

Искането за предсрочни избори е искане на народа, заяви лидерът на НРП вчера след извънредно заседание на Централния изпълнителен съвет на партията.

Той обяви, че ще направи всичко възможно, за да накара президента Реджеп Тайип Ердоган да свика предсрочни избори на фона на влошаването на икономическата ситуация в страната.

Кълъчдароглу отправи остри критики към управляващите във връзка с девалвацията на турската лира и обедняването на населението.

"Ердоган с всяко свое изказване преобръща икономиката с главата надолу. Стигнали сме до критична точка. Децата на бедните ще бъдат осъдени на глад. Гладът чука на вратата на бедните. Съсипаха държавата", посочи Кълъчдароглу, като заяви, че единственият отговорен за тази картина е Ердоган.

Лидерите на двете водещи опозиционни политически сили в Турция - Народнорепубликанската партия и Добра партия, Кемал Кълъчдароглу и Мерал Акшенер, от миналата седмица отправят призиви към президента Ердоган незабавно да насрочи предсрочни избори. Те обвиняват Ердоган в неспособност да управлява страната на фона на девалвацията на турската лира и цялостното влошаване на икономическата ситуация.

Годишната инфлация в Турция достигна почти 20 процента през октомври, а лирата загуби над 40 процента от стойността си от началото на годината, като отбеляза исторически рекорден спад до 13,49 лири за долар във вторник, когато изгуби над 14 процента от стойността си само за един ден.

Следващите президентски и парламентарни избори ще се състоят през юни 2023 г. и няма да има предсрочни избори преди тази дата, заяви във вторник Ердоган в отговор на призивите на опозицията.

Лидерът на Партията на националистическото действие /ПНД/ Девлет Бахчели, съюзник на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Републиканския алианс, остро критикува днес Кълъчдароглу по повод обявената от него инициатива за митинги с цел предсрочни избори, съобщи в."Хюриет дейли нюз".

"/Опозиционният/ алианс , който няма какво да каже освен предсрочни избори, се мобилизира с подкрепата на чуждестранни сили срещу Турция", каза Бахчели след заседание на Централния изпълнителен съвет на партията. Той обвини също НРП, че действа за тази цел заедно с прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/.

Ердоган и неговият съюзник Бахчели обвиняват ДПН, че е политическо крило на Кюрдската работническа партия /ПКК/, призната за терористична групировка от Анкара, ЕС и САЩ.

Бахчели призова опозицията да не провокира народа да излиза на улиците, за да протестира срещу правителството. "Демокрацията не е на улиците, а в изборите. Ние ще уредим сметките си с всички тях на следващите избори, които ще се проведат през юни 2023 г.", заяви Бахчели.

Той подчерта също, че "Турция няма да бъде сломена с валутни саботажи и висока инфлация". "Турция няма да преклони глава пред лобитата на лихвените проценти", каза лидерът на ПНД.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа