Турският парламент вкара в закон мерките от извънредното положение

Турският парламент прие спорен „антитерористичен“ закон, който продължава много от мерките на извънредното положение, въведено след опита за преврат от юли 2016 г. и отменено миналата седмица, предаде БНР.

Законът дава възможност на властите да могат още 3 години за уволняват чиновници, заподозрени във връзки с „терористични“ групи. Губернаторите могат да въвеждат ограничения за влизане и излизане от турските градове за срок от 15 дни, както и да налагат забрана за масови събрания.

Освен това, заподозрян може да бъде държан без обвинения 48 часа или до 4 денонощия в случай на множество нарушения. Този период може да бъде удължаван два пъти, ако има трудности при събирането на доказателства или ако случаят е прекалено сложен.

Забраняват се протести и събирания на открито след залез слънце, макар че с разрешение може да се разрешат до полунощ, ако не нарушават обществения ред.

Текстове бяха остро критикувани от Народнорепубликанската партия и от Демократичната партия на народите, които обвиняват правителството, че иска да направи вечно извънредното положение.

Коментари

Задължително поле