На 22 август 2019 да почерпят

Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

„Турският фактор“ и президентските избори

Абдуллах Бююк

„Намерете ги, обкръжете ги, разбийте ги, нека дъжд от куршуми засипе къщите им, удавете воплите им в море от вопли, изкоренете ги и сложете край на каузата им.”

Това е видеообръщение на имам Гюлен от 2011 г. Отнася се до кюрдите. А цялата философия е синтезирана в думите: „Влезте в артериите на системата, без да ви забележат, докато не стигнете центровете на властта… докато назреят условията да завземете цялата власт.“ Това са щрихи от философията и публичните изявления на ислямският имам Фетуллах Гюлен. Неговото движение „Хизмет“ е своеобразна тайна ислямска секта, която под прикритието на благотворителни и образователни институции в цял свят разгръща тайно ислямистко движение. Училищата и медиите са публичната страна, която изглежда умерена и алтруистична.

Зад кулисите обаче действа тайно общество, което се индоктринира и живее в казармен ред в „домове на светлината“ – средищата на същинските фетулахисти. Мрежата обхваща милиони – от САЩ, Германия и Холандия през Турция до Централна Азия и ислямските региони на Китай. Редица западни експерти и служби, включително ФБР, са обръщали внимание на тази двойственост… И това е само върхът на айсберга.

В българското пространство на едностранчивост и черно-бели оценки, където последователите на Гюлен са обрисувани като борци за демокрация, човешки права и умерен, „прозападен“ ислям, подобен контекст отсъства. И това може да се окаже стратегическа грешка. Защото придаването на чисто хуманитарен привкус на случая „Бююк“ и опитите за мобилизиране на публичен натиск в негова защита може да прерасне дори и в криза.

Няма спор, че има нарушена процедура при експулсацията на фетулахиста Бююк. Но това не е достатъчно, за да се даде оценка. В такава ситуация службите трябва да дадат аргументиран отговор дали ключова фигура в мрежата на Гюлен, каквато е Бююк, е заплаха за националната сигурност.

Развитието на този скандал в условията на предизборно напрежение може да направи „турския фактор“ ключов за развитие на политическата ситуация.

Първо, формирането на обществено настроение, че има „добри“ ислямисти (фетулахистите) и „лоши“ ислямисти (режимът на Ердоган), по нищо не се различава от компрометираните твърдения на ЦРУ, че терористите от „Ал Нусра“ в Сирия не са терористи, а „умерена опозиция“.
Ако подобно обществено настроение повлияе на институциите, отношенията с Турция без съмнение ще се влошат, а това би могло да отвори „кутията на Пандора“ – неконтролиран мигрантски поток, който ще внесе несигурност, кризи и терористична опасност; разгръщане на паралелните мрежи на фетулахистите, за които България би изглеждала като сигурен плацдарм.

Второ, включването на българо-турските отношения като основна тема на президентската кампания може не само да изостри страстите, но и да постави страната ни във фокуса на ислямистите екстремисти. Да предизвика нежелана активизация на проислямски и протурски фактори у нас. Последиците могат да бъдат непредсказуеми.

Трето, надигането на националистическа вълна, този път примесена с правозащитни аргументи, може да създаде сериозни проблеми на системните партии, които на този етап целенасочено не вземат партийно отношение по случая.

Четвърто, превръщането на случая „Бююк“ във водораздел за отношението към властта е популярна теза със силен предизборен заряд. Опасността обаче е следната – да не изиграе ролята на „смразяващ ефект“, да блокира ефективни действия в защита на националната сигурност.
Онзи ден българската оперна певица, която стана жертва на сексуално насилие от араби в Австрия, публично обяви, че върху нея е упражнен натиск от австрийските власти да не дава публичност. Въпреки че такива случаи били всекидневие. Искаме ли същата „правозащитна“ слепота да завладее и българските институции?

Не превръщайте случая „Бююк“ в залог за предизборни страсти. Иначе ще берем горчиви плодове.

 

Западът е левкемия за исляма

“До деня на Страшния съд западняците няма да се държат като хора.” Това се казва в книгата “Днешната епоха и младото поколение” на считания за сравнително “безобиден” ислямски имам Фетуллах Гюлен. Тези, които споделят светските ценности, са определяни от него като “паразити” и “левкемия”, която прояжда тялото на исляма.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Абе за какво се е напъвал Цеков да пише тази шльокавица??? Изборите ги печели свинефермата герб и бойко мършата, защото ги фалшифицира тотално. В социалните мрежи има призив за революция, за да се спаси България, всичко друго е шльокавици за отвличане на вниманието от надигащата се революция.

  2. Българските власти предават не само гюленисти, а и кюрди на Турция.

  3. това хюмне Цеков пак ли нещо обръща палачинката?

  4. Все по-ясно става,че турците умишлено насочват все по-големи тълпи нелегални африканци и азиатци към страните от ЕС , а РБ е първата страна, т.е. портата на Европа. Ако не се вземат сурови мерки срещу тези неканени скакалци, от България нищо няма да остане. Затова военните на границата и ако се наложи, вече стрелба с бойни патрони по т.нар. „бежанци”. Това са пълчища, използвани от Ердоган за поставяне на Европа на колене. И понеже Германия, Франция, Белгия са далече от тях, те засега се правят на състрадателни, лицемерни душици и биха ни укорили в жестокост към тези нашественици. Само че ситуацията е или ние тях , или те нас. Във връзка с това се налага президент, а защо не и премиер военни лица. ББ е страхлив, нерешителен и стърчиопашка… Първата ни задача е да опазим държавата ,а това налага БХК и подобни на нея антипатриотични организации да се поставят извън закона и разтурят.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.