“Турски поток” и санкциите на САЩ

Снимка: Архив

Какво можем да очакваме този път

Да отстояваме интересите си

Нека да дойдат санкциите (б. р. - за „Турски поток“). Ние няма да бъдем санкционирани. На всичкото отгоре ние не продаваме „Еърбъс“ на САЩ, ние не изнасяме нещо огромно, което да бъде страшно и което да наруши равновесието в момента и приятелските отношения включително в САЩ. Да не коментираме, че ние сме санкционирани, тъй като българските граждани още изваждат визи, въпреки че по правилата на Европейския съюз отдавна трябваше, преди 10 години, да сме приключили с визите към САЩ. Но, както и да е. Сметките обаче до този момент са условни, защото в края на краищата има допълнителни неща, които трябва да се направят. Ако направя аналогия с „Южен поток“, нашият участък щеше да струва 4 милиарда евро, като нашият енергиен холдинг щеше да финансира 15% от стойността чрез заем и щеше да се връща този заем 22 години. Но приходите, които щяха да бъдат, са почти три милиарда евро само от транзита на газ. Що се отнася сега до момента това нещо, което ще бъде завършено и което ще бъде продължено, в смисъла като крайна цена за потребителите, засега изглежда, че ще бъде изгодно за българските потребители и преносът на газ ще бъде също така изгоден за България от гледна точка на транзита. Така че засега изглежда, че политиците ни неслучайно мълчат, тъй като сметките ни излизат на плюс.

Обратно, какви ще бъдат сметките, ако ни наложат санкции и какъв тип ще бъдат санкциите, защото не се казва точно, какъв тип ще бъдат, до този момент не е ясно какви и като конкретика, като данни, но колкото и да бъдат санкциите, може би става дума за няколко милиона или няколко десетки милиона долара, които на фона на нашия брутен продукт звучат нещо като по-слабо от ухапване на комар. Имаме интерес, САЩ също имат интереси, но ние трябва да отстояваме нашите икономически интереси.

Допускам, че строителството ще продължи и този път няма да се случи така, както се случи навремето с известния случай за нашия „Южен поток“, когато едно пристигане на трима сенатори накара нашето правителство, ако не се лъжа през юни 2014 година, да спре „Южен поток“.

Със съкращения, пред “Фокус”

Коментари

Задължително поле