Турското външно министерство осъди преместването на американското посолство в Ерусалим

Министерството на външните работи на Турция осъди решението на САЩ да преместят посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим , предава Anadolu Agency.

„Категорично осъждаме решението на администрацията на САЩ да премести посолството си от Тел Авив в Ерусалим в нарушение на международното право и в противоречие на всички съответстващи резолюции на ООН. Отново повтаряме, че това действие е юридически нищожно“, гласи съобщението на турското външно ведомство.

В изявлението се подчертава още веднъж, че действията на Вашингтон „игнорират легитимните права на палестинския народ“ и „няма да помогнат за мира, сигурността и стабилността в региона“.

„Проклинаме клането, извършено от силите за сигурност на Израел, които бяха окуражени да извършат това спрямо мирно протестиращите палестинци от този ход (на САЩ). Нито регионалният, нито глобалният мир и стабилност ще бъдат жизнеспособни, докато палестинският въпрос не бъде уреден чрез трайно и справедливо решение и несправедливото отношение към палестинския народ не спре", коментираха от турското МВнР съпътствалите откриването на посолството в Ерусалим сблъсъци в района на Ивицата Газа.

Коментари

Задължително поле