165 лева повече за две трети от учителите Вдигат лекторските часове със 17-18%

Ердоган пристигна в Белия дом

Край на схемата с фиктивни строежи (Обзор) Премахваме законовите вратички, позволяващи да се продават жилища в постройки, които не покриват изискванията

Амортизация на апартамент, отдаван под наем

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 14 ноември 2019

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

Банков шеф обра трезора и избяга

Предлагат по-висок акциз за цигарите Автоматите на самообслужване без касови бележки

Слагат БДС на ръжения и пълнозърнестия хляб

Един лев за преглед при джипито да плащат децата Предлагат повишаване на цените на 220 клинични пътеки

„Тесла” избра Берлин за първия си завод в Европа Мъск обяви предстоящия строеж на “Гигафабрика 4”

Два случая на африканска чума по свинете в Разградско

Прокуратурата протестира оправдателната присъда спрямо стоматолога, обвинен за причиняване на смъртта на 14-годишно дете

Демет Йоздемир искала да стане адвокат

Правителството отпусна 24 млн. лв. за борба с бедствията

Турция води хибридна война срещу ЕС

Подкрепата за ДОСТ не е просто предизборна намеса във вътрешната ни политика, тя подрива обществения ред у нас и е пряка агресия на Анкара

„За да постигне целта си и на референдума през април да вземе цялата власт, Ердоган пожертва всичко: демокрацията, човешките права, разделението на властите. Като истински ураган той попиля и международните връзки на страната си… НАТО трябва сериозно да се замисли дали изобщо може да разчита на такъв съюзник“, четем във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Обаче западняците не се съмняват, че „побеснелият Ердоган“ много добре разбира какво върши.

През юни м. г. писахме в „Труд“, че Русия въпреки поредицата неприятни, дори болезнени и обидни „удари в гърба“ от страна на властите в Анкара ще предпочете да постопли отношенията с Турция за сметка на ЕС и геополитическите си противници. И днес отношенията между тях са както в минали времена с лицемерни усмивки и празни обещания, с коварство и координирани общи маневри срещу недобронамерения Запад. Но ако Русия е пълноценен геополитически фактор, Турция не е повече от голяма държава с доста изгодно географско разположение. Граничеща на изток с друг геополитически фактор – Иран, с който също има противоречива история, но и общ недоброжелател – Запада.

Играта на Ердоган в главните си направления е ясна от години. „Нaтиcкът, peкeтът, принудата и заплахите целят възстановяване и „дeмoкpaтичнo“ легитимиране нa нeoocмaнизмa. Играта e вaбaн?!!! Защото нa 16 април 2017 г. в cъceднa Typция имaт peфepeндyм зa пpeoбpaзyвaнe нa Keмaлиcткa Peпyбликa Typция в Cyлтaнaт. Зa мeн нямa дa e изнeнaдa, aкo имa трансфер нa кoнфликтнocт и кoнфpoнтaция нa Бaлкaнитe и в Eвpoпa“, писа тези дни почетният водач на ДПС Ахмед Доган.

Друго не остана за ръководството на Турция. Вътре в страната е въведено извънредно положение, извършват се широкомащабни чистки и арести, не минава месец без атентати, многобройното кюрдско население се бунтува, налице са повечето елементи на гражданската война. Всичко това налага максимална централизация на властта, както и да назоват след 16 април турския президент – султан, диктатор или падишах. И Ататюрк е наложил кемализма си с грубо репресивни техники.

Условен рефлекс на политиците в бивши империи е да ползват явно или прикрито идеологическите импулси за тяхното възстановяване. Преди близо един век идеологията на фашизма – дучето Мусолини в Италия издигна мечтата за нова Римска империя, фюрерът Хитлер наричаше Германия Трети райх, т.е. наследница на Франкската и Свещената Римска империя. Не без някои основания упрекват сегашното руско ръководство в скрити имперски тенденции. Неоосманизмът също от век витае в умовете и сърцата на повечето турски политици.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му знае как да управлява Европа, и заплаши, че „ще бие османски шут” на европейците. На везир се прави, обвинява, въображаем ятаган размахва. Ердоган и обкръжение повече бяха натикани, но и частично сами се завряха дълбоко в политически и икономически ъгъл, откъдето на този етап изходът е само екзалтирано напред.

Атака от позиция на слабост, но знаят, че Евросъюзът е още по-слаб. Без откритото съдействие на САЩ мултикултурниците в Брюксел не са способни на ефективна съпротива, а Вашингтон има повече интерес да остави Евросъюза да се скапе, отколкото да го спасява. Белият дом наскоро заяви, че подкрепя Турция като стратегически партньор и съюзник в НАТО и приветства приноса й в борбата срещу ИДИЛ.

Скоро след това германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен сподели:. „Никой не трябва да смята, че Турция извън НАТО ще се вслушва повече в нас или ще бъде по-лесно за справяне с нея“. Мъка, мъка и остра амбивалентност – хем въобще не я щат наблизо, хем силно я искат редом!

Макар сближаването между Турция и Русия в редица области да напредва с оглед общите заплахи, често припламват сблъсъци на интересите им, на юг от Кавказ и в Украйна. Официалните и конспиративните контакти на Москва с кюрдски групировки продължават за противодействие на действията на Анкара срещу руските амбиции в Задкавказието, в Сирия, както и сред кримските татари. Не спира подкрепата за ИДИЛ от турска територия, което е във вреда както на Русия, така и на Иран.

И двете страни ясно отчитат, че Ердоган чрез задълбочаването на частичното взаимодействие с тях главно шантажира съюзниците си в НАТО и Вашингтон. С оглед получаването на сериозна подкрепа от тях за изгоди за Турция и за неговите властови попълзновения. Извънредно опасна игра, явно по ръба на бръснача, при нея няма много време за маневри.

В началото на август по повод неуспелия военен преврат в Турция „Труд“ писа, че само на пръв поглед и главно на първо време изглежда, че Ердоган печели еднозначно. И скоро ще си проличи дали революционното му нетърпение няма да му изиграе лоша шега. Беше очевидно, че движението му към диктатура е неизбежно, за да запази възможности за противодействие на големите опасности за страната. Което и наблюдаваме днес.

Много стар управленски подход е вътрешното напрежение да се потиска чрез агресия навън или поне в периферията на държавата. Тъкмо такава цел стои зад повечето войни в миналото и в наши времена. Турски военни части все по-често оперират на чужди територии зад южната си граница, Анкара открито заплашва да завземе градовете Манбидж и Рака дълбоко в Сирия. Заплахата на Чавушоглу за „османски шут“ срещу Европа не е просто предизборна изцепка.

Доста по-различно от доскорошните заявления за признаване на териториалната цялост на Ирак и Сирия, както и от претенцията Турция да играе роля на „геоикономически мост“ между Изтока и Запада. Най-много от транспортен мост имат нужда двете посоки на света, но през територията, не през държавата. Възелът в Близкия изток и ликвидирането на злокачествения тумор ИДИЛ не може да стане без Турция, но толкова по-зле за самата нея. Възможен изход е да наложат на Турция да приеме съществуването на кюрдски републики на юг с неизбежната перспектива за независим Кюрдистан. Или още преди това да се разпадне поради разгаряне на гражданската война с външен натиск.

Значи като страна от ЕС ние сме реално застрашени от започналата засега хибридна война между Анкара и страни от съюза. Все по-реална става перспективата тя да се разгорещи, а България пак е между воденичните камъни. САЩ не искат, а вече и не могат навсякъде да раздават правосъдие и да въвеждат техния ред.

Настървената дискредитация на новоизбрания президент ускорено подриват целия политически процес в „най-голямата демокрация“. Тоест онова, върху което са изграждани американското общество и държава.
Днес Пентагонът провежда една политика, ЦРУ – друга, а дипломацията – трета. Очевидно задълго ще са предварително компрометирани почти всички външнополитически и военни интервенции на Вашингтон.

Оттам и мътилката във външната политика, пренасяща се в НАТО и ЕС, в който Ердоган прави отчаяни опити да лови изгоди за страната и себе си. В крайна сметка всеки опит за териториално разширяване при тежка вътрешна криза е предварително обречен. Обаче намесите във вътрешните работи на Германия и Холандия, особено на Македония и България, са несъмнени, използването на турските малцинства там са очевидни.

През Босфора, както отдавна си знаем, не минава пътят ни към Европа, а идват тежки, понякога ужасни беди. Те са и за Европа, разбира се, но тя има навиците да маневрира с османлиите за наша сметка. През призмите и филтрите на Ония западни ценности, от една страна, а от друга – през османските и туранските, реалностите са силно изкривени. Затова решенията са прибързани, предимно неверни. В повечето случаи в днешния ЕС са самоувреждащи, а в Анкара – агресивни навън.

Създаването на ДОСТ, откритата подкрепа за този проект на турските спецслужби не са просто предизборна намеса във вътрешната ни политика, те подриват целостта и обществения ред в страната ни и са пряка агресия на Анкара в контекста на хибридната война срещу ЕС. Потвърждават го нахъсването на турските диаспори в Германия, Холандия и другаде, заплахата с висока емигрантска вълна, искането у нас да се даде официален статут на турския език. Налагат се адекватни, организирани, своевременни и дори изпреварващи реакции от страна на отговорните за националната сигурност държавни институции.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. Турция трябва да се превърне в регионална сила. С края на Османската империя имаме две световни войни, имаме колониализъм,имаме капитализъм,комунизъм, фашизъм и други..Бяхме свидетели на немска, руска окупация и жестокости.

  1. Османската империя е историческо недоразумение, наложило исляма в Родопите например с изключителна жестокост и кръв. За тиранични образувания има място само в каналите на историята.

 2. Илиев, не знам дали заглавието е твое, ама „да ти торя и хибридите“… а конкретно: бъка от фактологически неточности и папагалщина.

 3. Много си мечтаете за разпад на Турция. Но това никога няма да стане. По скоро ЕС ще се разпадне или Русия ще си вземе Прибалтика .

 4. Ееееее с политици гейове и содомисти,какво очаквате нещо мъжко ли!Само голи содомистки хорта и наш Волен много Д олен фъгра гьобеци и той!

  А иначе има човек има проблем,няма човек няма проблем!

 5. Много душмани на Турция натрупа Ердоган, при стабилно вътрешно положение може и да имаше пътечки за измъкване, но при наличието на изострящо се вътрешно напрежение, няма да успее. Сигурно на по-горните чалмички не им е по душа тази перспектива, разбирам ги, но реалностите са други. Въпрос на скоро време е страни от ЕС да обвинят Ердоган и Анкара за създаването на ИДИЛ, на мигрантската вълна и подкрепа за тероризма в Европа, а после и САЩ да застанат на същата позиция.

 6. Много омраза в тази робска душа. Но историята доказва, че когато народите са гонени от изток те „бягят“ на запад. От както свят светува е така. Останалото е да погледнете картата на света и Европа. 🙂

 7. Турците са една сива маса. Подобно на орки те са консуматори на достиженията на цивилизованите народи. Тъпи, необразовани, фанатици очакващи реки от мед и голи жени в отвъдното.
  Нека да кажат в тяхната история по времете на Османската империя има ли поне един турчин да е бил султан.
  Какво са дали на света. Колко музиканти, художници, лекари и други личности от световна величина.
  Отбирали са най-красивите деца от славянските народи, гърци, армяни и все пак тяхният ген не се е променил на йота. Като ги погледнеш направо те отвращават. Криви зъби, сърчащи уши, криви носове, дебели като налети с восък устни, поски теметета и черни гато на кучето г.за кожа. А бе дива орда.
  Това е най-противния народ населявал някога планетата.
  Как пък точно на нас се паднаха?

  1. abe smotan tip bezraboten vışkar ,grozen i smotan.Çistite turci sa nay gotinite artisti krasivi ,stroyni
   mıjkari ,tova koeto ti go pişeş sa kürdite kakvo obsto s turcite.SMOTANYAG

  2. „очакващи реки от мед и голи жени в отвъдното.“ – e и?
   ти дан’си импотентен диабетик бе?

  3. Среден Пръст, по-точно не можеше да им го кажеш! Браво! Всичките са с едни криви сурати, като орки и смърдяд като циганите:) Коменте, и да се пишеш турчин ти пък си си най обикновен манг*ал. Оня мъченика може и да е от синеоките щото все го тегли на към капъкуле да му теглят ушите турските митничари изотзад…:))) Турция отиде в трета глуха с тоз плршивия президент ърдуганоглуто. Разпад. Кюрдистан ви зове от юг:) Орки…

   1. Понеже си българин, но мааааалко тъпичък искам, като сънародник да те светна, че „армяни“ употребяват не нашите хора, а един малко по северен и по източен народ, който наричаме братушки. Средният пръст е просто руско тролче участващо в хибридната война на Путин срещу запада. Тъпунгерите му се ловите, като мухи на… айде нека е мед, но всъщност не е! Доста са пишещите братушки тук, но освен мен до сега никой не се е усетил. Мислиш ли, че на някой от на майка си п**ката му пука за теб? Или за мен??? Интереса си гледат, брато! Престани да се доверяваш сляпо. Чети внимателно и МИСЛИ!!!

    1. явно хибриден пръст те почесва отзаде….

 8. Този автор изглежда няма дори представа какво е „хибридна война“, но пише ли, пише… За негова информация хибридната война включва конвенционалната (сиреч с пушки, танкове и т.н.), неконвенционалната – подривни и терористични действия и пропаганда, и накрая – кибервойна.
  Освен някаква пропаганда и открита подкрепа за Местан поне засега няма големи шансове за някаква друга „агресия“ от към Цариград.
  Цялата „статия“ е бездарно скълъпена от по-малко или повече абсурдни идеи и чисти измислици, импотентно претендиращи за знание и оригиналност. Но Труд не може да предложи нищо по-добро от бездарна импотентна журналистика!

 9. За сведение на тъпия „апостол“ и имбецила божко:
  „Службите за сигурност и полициите в Европейския съюз са поставени в състояние на максимална тревога поради опасността от терористични атаки от страна на ислямски екстремисти, които напускат Сирия и Ирак. Това предава БНР като се позовава на италианското издание „Република“. То предупреждава, че екстремистите ще използват Балканския път, за да се доберат до страните от Западна Европа, където ще извършат терористичните си атаки.“ Четете ли бре, земноводни, за максимална тревога иде реч! Хибридната война е преди всичко информационна, психологическа и кибер, а те са налице в поведението дори на официалните турски лица, действията на тайните им служби също са засечени в няколко страни, включително и у нас.

 10. ма я викнете да запее славеят от 4-ти километър, шефът на Тех парка, бай Плевун,да Фърли един коментар и после да иде на ифтар.

 11. Ето и в Труд пишат преди малко: „Президентът Румен Радев свика спецслужбите на извънредно заседание на „Дондуков“ 2, предаде БТВ. Поводът е организацията на предсрочните парламентарни избори на 26 март, както и сигналите за намеса в изборния процес. Тема на разговорите ще са и принудителните мерки, наложени на трима турски граждани.“ Много ясно е написано и в статията: „…вътрешното напрежение се потиска чрез агресия навън … Заплахата на Чавушоглу за „османски шут“ срещу Европа не е просто предизборна изцепка…“Затова президентът Радев се е разтревожил и взима мерки. Но то не е за 20-грамови мозъчета!

 12. Както винаги, платеният соросоид и най-тъпия участник на форума Божидар Михайлов се прозява за кой ли път вече. Хубаво име са ти дали родителите, ама малко са сгрешили защото не са знаели, че от теб ще се пръкне малко изродче на което би трябвало да се даде името САТАНАДАР. Хайде, пълни си джобовете неграмотно злобарче. Дано най-сетне разбереш, че си чисто и просто грешка на природата.

 13. İstina e.bog na rogaça krava,roga ne dava.tova ste vie bulgarite.Za godina naselenieto vi namalyava 75,000 duşi.A Tursiya se uveliçava s 1.000.000 çoveka.

  1. Той прирастави идва заради кюрдите.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.