Турция готова на санкции от САЩ

Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Анкара ще отговори на мерките

Отношенията с Вашингтон в критична точка

Турция има готовността да отговори на каквито и да е санкции от страна на САЩ, предизвикани от военната операция на Анкара в Сирия. Това заяви в сряда турският министър на външните работи Мевлут Чавушоглу, цитиран Ройтерс, като допълни че всякакви заплахи за международни санкции срещу страната са неприемливи.

Пред парламента в Анкара Чавушоглу заяви, че Турция очаква от Конгреса на САЩ да се оттегли от „вредния си подход” и добави, че отношенията на страната с Вашингтон се намират в критична точка. Последното той възнамерява да предаде лично на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпейо, които трябва да пристигнат в турската столица в четвъртък.

Междувременно руският първи дипломат Сергей Лавров излезе с изявление, че Москва има готовността и желанието да съдейства за заздравяване на отношенията между режима в Дамаск и кюрдските милиции, срещу които президента Ердоган започна операцията „Извор на мира” преди седмица.

Държавният глава на Турция заяви от своя страна, че примирие в Сирия е възможно единствено ако кюрдските бойци се съгласят да сложат оръжието.

Коментари

Задължително поле