Турция е започнала преговори с Великобритания за подписването на споразумение за свободна търговия

Турция е започнала преговори с Великобритания за подписването на споразумение за свободна търговия, след като Великобритания напусне окончателно ЕС. Съобщението бе направено от министъра на икономиката Нихат Зейбекчи в реч пред парламента.

По думите на турския министър обхватът на споразумението ще бъде толкова широк, колкото този на Споразумението за митническия съюз между Турция и ЕС. То бе подписано през 1995 г. и бе осъвременено през миналата година.

Междувременно в Турция напредва подготовката по проекта на управляващата Партия на справедливостта и развитието за новата конституция на страната, включващ въвеждане на президентска система, за което е необходима промяна в конституцията.

Премиерът Бинали Йълдъръм започна разговори с лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, който преди това обяви, че неговата партия ще подкрепи проекта. Така управляващата ПСР ще има необходимия брой гласове и за промяна на конституцията. Но основната опозиционна Народнорепубликанска партия на Кемал Кълъчдароглу е против промяната.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че президентската система ще даде възможност на страната да се развива много по-бързо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа