Турция изпрати още 6 танка в Северна Сирия в подкрепа на силите на Анкара

турски танк

Турция изпрати днес още 6 танка в Сирия като подкрепление на силите на Анкара, които работят за разминиране на град, обсаден от "Ислямска държава", съобщи Франс прес, цитирани от БТВ.

Турската армия започна в сряда операция "Ефратски щит" в Сирия, за да изтласка силите на "Ислямска държава" от сирийско-турската граница и да спре напредването на кюрдските сили, които Анкара смята за врагове.

Турските медии съобщиха, че армията е изпратила 50 танка и 380 войници на територията на Сирия за операцията, започнала преди три дни.

Турските сили са подкрепяни от сирийски бунтовници.

Според репортер на Франс прес от турската страна на границата, се чуват експлозии, откакто бунтовниците са започнали разминирането на град Джараблус, който бе освободен в сряда от окупацията на "Ислямска държава".

Анадолската агенция съобщи, че бунтовниците са започнали разчистване на града от взривни устройства, оставени от "Ислямска държава".

Турските власти заявиха, че тяхната военна операция в Северна Сирия ще продължи, докато бойците на кюрдската милиция "Сили за защита на народа" (СЗН) се върнат на изток от река Ефрат.

Междувременно турски бойни самолети са бомбардирали днес село на юг от сирийския град Джараблус, при което били поразени къщи на мирни граждани и позиции на групировка, свързана с коалицията Сирийски демократични сили, предаде Ройтерс.

Според информация от групировката при атаката на турската авиация по село Ал Амарна има убити цивилни. Групировката окачествява въздушното нападение като "опасна ескалация, застрашаваща съдбата на района".

Засега няма коментар от страна на турски представители.

Свидетел на Ройтерс е забелязал неидентифицирани бойни самолети да прелитат над граничния район към Сирия от Турция рано днес, което било последвано от тътен на експлозии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток