Турция и Германия спорят за дюнера, ЕК се намеси

Европейската комисия даде шест месеца на Германия и Турция да разрешат спор около точната рецепта за приготвяне на популярния дюнер-кебаб, съобщава британското издание The Economist.

Турция поиска преди време от Европейския съюз защитен статут за дюнер кебапа, тъй като рецептата на популярното в Германия ястие се различава значително от традиционния вариант. 

Анкара държи ястието да се приготвя по турските правила: в питка или върху канапе от ориз с пилешко, телешко и агнешко месо, които са мариновани и нарязани по специфичен начин. Освен това рецептата съдържа домати и люти чушки.

Турците смятат, че дюнерите трябва да се приготвят само по класическата рецепта и да не се използват съставки, които се отклоняват от канона. В противен случай трябва да се използва друго име за това ястие.

Германия се противопостави. В немската версия, а и в цяла Европа, ястието се сервира в със зеле или салата и сосове, като плънката е увита в плосък хляб.

В Европа дюнерите станаха изключително популярни благодарение на имигрантите от Турция. В Германия те се появяват в още през 70-те години на миналия век, когато в страната пристигат много турски работници. 

Продажбите на дюнер кебап в Европа възлизат на около 3,5 млрд. евро годишно, като в Германия те са 2,3 млрд. евро. 

Думата „дюнер“ произлиза от турския глагол „дьонмек“, който означава „въртя“. Ястието се пече в продължение на часове на шиш и се нарязва на ивици, когато месото стане хрупкаво и кафяво. В Турция ястието оригинално е било произвеждано от агнешко месо и продавано само в чиния. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме