Турция обвини в убийството на рибар наши граничари

В Районния съд в Бургас, бившият граничен полицай Михаил Цонков и тримата действащи служители на МВР Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов получиха обвинителен акт, който им бе връчен в изпълнение на съдебна поръчка от Турция. Четиримата са обвинени в убийството на турския рибар Ялчин, като делото се води в Тежкия наказателен съд в Кърклареле.

"Имате седемдневен срок да се запознаете с обвиненията и да решите дали ще давате обяснения." Това каза в съдебната зала на четиримата българи районният съдия Георги Иванов. След това обвинителният акт ще бъде изпратен в Министерството на правосъдието и после в Турция.

Пред съдебната палата в Бургас се състоя протестен митинг, в подкрепа на Михаил Цонков и колегите му. "Мишо герой!", развълнувано скандираха събраните хора, щом той излезе от съда.

На 17 април 2008 г., наши гранични полицаи засекли турски бракониери да ловят калкан. Бракониерите не се подчинили на нашите граничари, които им указали да спрат, после започнал ръкопашен бой. От служебното оръжие на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, който се оказал фатален за един от турците- Ерджан Ялчън, починал на път за бургаската болница. Тогава Военна прокуратура повдига обвинение срещу Михаил Цонков.

Делото срещу него беше прекратено, последва обжалване и Военният апелативен съд потвърди прекратяването

Коментари

Задължително поле