Турция открива нова военна база в Катар

Турция ще открие нова военна база близо до съществуващия съвместен команден център в Катар тази есен и значително да разшири присъствието си в емирството на Персийския залив, съобщи Hurriyet.

„Броят на войниците ще се увеличи. Не мога да разкрия цифри, като се имат предвид интересите и сигурността на Турция, но мога да кажа, че тя ще се увеличи драстично", пише кореспондентът на вестника Ханде Фират, като същевременно добавя, че президентът Реджеп Ердоган ще се присъедини към катарския емир за церемонията по откриването на базата по-късно тази година.

За първи път турски войници бяха изпратени в Катар през октомври 2015 г. с цел засилване на двустранните отношения. Те подготвят съвместни програми за обучение и провеждат военни учения. Но след като съседите на Катар от Персийския залив, водени от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, наложиха блокада на емирството през юни 2017 г., военното присъствие на Турция придоби по-голямо значение.

Сред исканията на блока, воден от Саудитска Арабия, е Катар да прекрати военното си сътрудничество с Турция и да разпореди извеждането на всички нейни войски от Катар. Вместо това обаче Анкара изпрати допълнителен контингент през декември миналата година, предприемайки нова стъпка към сближаване с Катар – страна, която може да се похвали с третите най-големи запаси от природен газ в света. Единственият й съсед е Саудитска Арабия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток