Турция прекали, Германия взима мерки

Берлин с преориентация на политиката спрямо Анкара

Чашата преля: след ареста на германския правозащитник Петер Щойтнер от турската полиция германското търпение спрямо Турция се изчерпа. Външният министър Габриел прекъсна отпуската си, за да участва в кризисно заседание, на което се обсъдиха мерки срещу „драстичните турски действия“.

На 5 юли турската полиция арестува край Истанбул 10 правозащитници от работна група на „Амнести интернешънъл“. Четирима бяха освободени след сд3н, останалите 6 – изпратени в следствения арест. Сред тях са Щойтнер и турската шефка на „Амнести“ Идил Есер.

Последва дипломатическият отговор на Берлин. Турският посланик бе привикан в германското външно министерство, съобщи неговият говорител Мартин Шефер. Формалното привикване на посланици е сред най-тежките мерки в дипломацията. „На турския посланик му беше дадено ясно да разбере, че арестът на правозащитниците е напълно необясним и неприемлив“, заяви Шефер.

Германското правителство обяви, че очаква арестантите незабавно да бъдат освободени, защото е очевидно, че обвиненията за техни връзки с терористични организации, са скалъпени. „Освен ако „Амнести интернешънъл“ не бъде квалифицирана като терористична организация, което е абсурд“, допълни германецът. – Оттук нататък с турската страна ще се разговаря без дипломатически любезности“.

„Да се обвиняват правозащитници в терористична дейност е прозрачен опит за дискредитиране и криминализиране на инакомислещи“, заяви говорителят на германското правителство Шефен Зайберт. Девет германски граждани се намират сега в турски арест по политически причини и по законите там могат да бъдат задържани до 5 г. Сред тях са кореспондентът на „Ди Велт“ Дениз Юджел и преводачката Месале Корлу. За освобождаването германците настояха 4-5 пъти.

Крайното изостряне в германско-турските отношения накара Берлин да заговори за преориентация на политиката спрямо Анкара и за мерки, които да покажат на Ердоган, че е прекрачил една „червена линия“.

(със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Какво сте я подхванали турската турската турската … Няма турци в управлението на мястото неясно защо, наречено Турция ! Един няма ! Всичките до един барабар с фалшивата им уж опозиция са внедрени от вън. Турците са аргатите за черната работа.
  Няма и такава държава Турция.
  Овцете я продадоха за 2 гроша, торби въглища и макарони. От тук нататък хаос беззаконие безнаказаност, грабежи корупция и много религия и т.н.

  1. Абе султане кво правиш в България овчар такъв щом си за тоя върви да живееш там бе помияр покаги си лицето кавал нещастен

   1. Мемечо забрави ли България е вилает на империята? Къде да ходи, човека си е у дома?

 2. Поредната лъжа от обора германия. След подобен натиск съм сигурен, че журналистът и правозащитниците са замесени в подпомагането на тероризма заедно с немското правителство и служби.
  Лъжата е втората висша евроатлантическа ценност след парите.

  1. Според турците всички са терористи: ние сме били 500 години терористи, арменците също, гърците ги тероризират, кюрдите се бунтуват, сега и в Сирия влязоха.

   1. Турците ше влизат и излизат където си поискат защото са силни и мощни. И никой не може да им попречи, а ти българино ще хълцаш и молиш да не се върне турчина в Булгаристана че лошо ни се пише тогава !

 3. Турската шефка на ,,Амнести интернешънъл’’ идил есер-турска еврейка,кореспондентът на ,,Die Welt’’ дениз юджел -кюрдин,преводачката мешале корлу- кюрдка-до един специални пратеници на ,,гестапо’’ и ,,абвера’’! ! Все добри хора,желаещи и борещи се за благоденствието на Турция! Ама и турското разузнаване не спи и най сетне тия гълъбчета се хванаха на капана и ха да видим к’во ще сторят дойчовците за да ги освободят?! Едно нищо!

 4. Комунизма отдавна и безвъзратно си замина в бунището на историята, но тия нали са си наумили да си създадат държава в държавата от комунистически тип и с ком.символи и ,,окраски’’ та и даже имената си ги избират не случайно, с ком. ,,звучене’’! мешале корлу…мешале(факел) демек ще гори като факел да осветлява пътя на кюрдския пролетариат, корлу( жарко, пламенно). дениз юджел- дениз(море) – тоя пък за по бабаитско е взаимствал първото име на терориста дениз гезмиш,който на времето беше инициатора на отвлечения самолет до Б-я и който впоследствие беше върнат от бълг.власти обратно за Т-ция.Фамилното име ,,юджел’’(възвишавай се). Ее, ще постоят малко на уединение и тишина – пък може и да им дойде акъла в главата.Жалко, че прекалено много ги ,,лъснаха’’ пандизите в Т-ция по американски модел и ги няма тия всяващи повече респект затвори от 70-те години!

 5. ,,…германското правителство ОЧАКВА арестуваните незабавно да бъдат освободени…’’ ; ,,за освобождаването германците НАСТОЯХА 4-5 пъти’’. Като видят костелив орех и немците започват да ,, очакват’’ и ,,настояват’’ а не както преди- да ,,заповядват’’ ! Турските власти ще решат кой и кога ще бъде освободен!

 6. Какви са тези стари новини бре Дойче шайзе веле? Сетила се Мара да се побра. Това е новина от миналата година .

 7. Меркел, дърта кошницо а ти кога ще върнеш повече от 4000 терористи членове на ПКК които храниш. Майка ти миризлива свърши вече със заповедите. Долна гнусна нация. Само за 5 години избихте 20 милиона тръгнали да ми говорят за човешки права.Смърт за враговете на Турция

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.