Турция прекали, Германия взима мерки

Берлин с преориентация на политиката спрямо Анкара

Чашата преля: след ареста на германския правозащитник Петер Щойтнер от турската полиция германското търпение спрямо Турция се изчерпа. Външният министър Габриел прекъсна отпуската си, за да участва в кризисно заседание, на което се обсъдиха мерки срещу „драстичните турски действия“.

На 5 юли турската полиция арестува край Истанбул 10 правозащитници от работна група на „Амнести интернешънъл“. Четирима бяха освободени след сд3н, останалите 6 – изпратени в следствения арест. Сред тях са Щойтнер и турската шефка на „Амнести“ Идил Есер.

Последва дипломатическият отговор на Берлин. Турският посланик бе привикан в германското външно министерство, съобщи неговият говорител Мартин Шефер. Формалното привикване на посланици е сред най-тежките мерки в дипломацията. „На турския посланик му беше дадено ясно да разбере, че арестът на правозащитниците е напълно необясним и неприемлив“, заяви Шефер.

Германското правителство обяви, че очаква арестантите незабавно да бъдат освободени, защото е очевидно, че обвиненията за техни връзки с терористични организации, са скалъпени. „Освен ако „Амнести интернешънъл“ не бъде квалифицирана като терористична организация, което е абсурд“, допълни германецът. – Оттук нататък с турската страна ще се разговаря без дипломатически любезности“.

„Да се обвиняват правозащитници в терористична дейност е прозрачен опит за дискредитиране и криминализиране на инакомислещи“, заяви говорителят на германското правителство Шефен Зайберт. Девет германски граждани се намират сега в турски арест по политически причини и по законите там могат да бъдат задържани до 5 г. Сред тях са кореспондентът на „Ди Велт“ Дениз Юджел и преводачката Месале Корлу. За освобождаването германците настояха 4-5 пъти.

Крайното изостряне в германско-турските отношения накара Берлин да заговори за преориентация на политиката спрямо Анкара и за мерки, които да покажат на Ердоган, че е прекрачил една „червена линия“.

(със съкращения)

Коментари

Задължително поле