Туск: Тръмп е против силна и обединена Европа

Снимка: Архив

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е против "силна и обединена Европа" в реч, произнесена в полския град Лодз, предаде Франс прес.

"За пръв път в историята имаме американска администрация, която меко казано не се отнася с ентусиазъм към една силна и обединена Европа", заяви Туск. "Говоря за факти, а не за пропаганда", подчерта бившият полски премиер на митинг в навечерието на стогодишнината от обявяването на независимостта на Полша.

Коментирайки предстоящите напролет избори за Европейски парламент Туск предупреди за появата на националистически движения, настроени враждебно към ЕС.

Туск обвини президента на САЩ, че преди половин година, на срещата на Г-7 в Канада, практически еднолично е наложил премахването на фразата, че големите сили искат да спазват реда, основаващ се на принципи и ценности.

Председателят на Европейския съвет поясни мисълта си в интервю, публикувано днес от полския в. "Газета виборча", отбелязва АФП, цитирана. В него Туск заявява, че Тръмп иска свят, в който от една страна ще стоят САЩ, а от друга - различните други държави.

"Не е изключено в този парламент да бъдат представени две течения, едното антиевропейско и все повече с цветовете на "кафявите ризи", залагащо все повече на национализма. Второто течение ще бъде на тези, които искат да задълбочават европейската интеграция възможно най-много", казва Туск.

Коментари

Задължително поле