КПКОНПИ разследва три лица, заемащи висши публични длъжности, за конфликт на интереси

Десислава Радева: Държавната измяна дебне отвсякъде

Привикаха по спешност Горанов в парламента

Васил Божков: Не ме издирват, на разположение съм на властите по всяко време

Грипната ваканция опразни 1850 училища в страната От днес почиват и учениците във Видин, Велико Търново, Враца, Пловдив, Силистра, Сливен

Президентът Радев: Атаките срещу мен придобиват уродливи измерения

Мис България 2019 се отдаде на почивка в Австрия (СНИМКИ)

Осем служители на Държавната комисия по хазарта са отведени за разпит

Парламентът одобри промените в Закона за хазарта на първо четене

Проф. Мира Кожухарова: Мерките серщу коронавируса са адекватни

Ники Илиев се връща на сцената с „Осъдени души“ Партнира си с Елена Петрова - Фани

Вицепрезидентът Йотова: В България все още липсва обществената дискусия за ролята ни в Европейския съюз

ВТУ обяви Национално ученическо състезание за философско есе

Борисов към министрите: Забранявам да се месите в конфликтите между другите институции

Нинова: Огласяването на СРС-тата е опит да се сплаши президентът

Търговците на едро остават без аптеки Ограничават откриването на нови обекти в големите градове

Търговците на едро на лекарства няма да имат право да притежават аптеки. “Лице, получило разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти, не може да бъде притежател на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти в аптека”. Това е записано в проекта за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който е внесен от Министерски съвет за разглеждане в Народното събрание. Целта е осигуряване на конкурентна среда между участниците на пазара за медикаменти.

Според Българския фармацевтичен съюз в момента едни и същи фирми произвеждат, търгуват на едро и притежават вериги от аптеки. Това изкривява пазара (виж интервюто с шефа на фармацевтичния съюз проф. Илко Гетов).

До 6 месеца след приемане на промените, засегнатите от тях трябва да решат кой от двата бизнеса ще си запазят – аптеките или търговията на едро с лекарства. Ако това не се случи в предвидения законов срок, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще отнема издаденото по-късно във времето разрешение. Когато втората по вид дейност е търговия на дребно с лекарства, се отнема разрешението за всички аптеки, пише в законопроекта.

С промените се въвежда и Национална аптечна карта, която да ограничи разкриването на нови аптеки в големите градове и да осигури медикаменти в селата, в които няма аптеки.

 

Шефът на фармацевтичния съюз проф. Илко Гетов пред “Труд”:

Големите играчи искат само две вериги на пазара

Проф. Илко Гетов

– Проф. Гетов бихте ли коментирали промените в закона за лекарствата, в които се посочва, че търговците на едро няма да имат право да притежават аптеки?
– Подкрепяме подобно изчистване на правилата в нашия сектор. Удовлетворени сме от предложението на Министерството на здравеопазването, респективно от Министерския съвет. Това е предложение, което ние искаме повече от 5 години.

– През 2007 година беше направен подобен опит, тогава видяхте какво се случи, всъщност всеки 4 аптеки се водят на една фирма, другите 4 на друга фирма и т. н. Не знам дали този път ще успеят да се преборят с тази хитрост?
– Точно това е проблемът. Тогава, когато беше приета промяната с правото да се откриват до 4 аптеки, не беше заложен текст, който да ограничи това нещо. На практика се получава изкривяване на пазара с тези 4 по 4 на различни фирми.

– За “Софарма” и “Марешки” ли става въпрос?
– Не става въпрос само за “Софарма” и “Марешки”, веригите, които имат повече от 4 аптеки са многобройни. Става въпрос за т. нар. вертикална интеграция със складове и производители, защото никъде в света няма такъв цирк. Производител на лекарства да има верига от аптеки, да владее целия пазар от производство до крайното потребление.

– До какво води това?
– До изкривяване, до замазване на ДДС, до порочни практики, до това да има отделни лекарства само в определена верига. Това е констатация на Комисията за защита на конкуренцията и на Световната банка. Още 2016 година Комисията за защита на конкуренцията препоръча на държавните органи да вземат мерки тези порочни практики да бъдат прекратени.

– Като не е задействана наказателна процедура, пак сме добре…
– Няма как да се задейства, защото сферата на търговия на дребно с лекарства не е обект на европейската организация, а се решава на национално ниво, в резултат на което се появяват уникално иновативни хора, които се опитват да източват публичния фонд. Когато си монополист на пазара и се договориш лекарства за хиляди левове да преминават само през твоите аптеки, всички останали стоят отстрани и гледат сеира, като чупят пръсти пред пациента и обясняват как лекарството го няма. В момента, в който аз отида при този търговец и поискам две опаковки за мои пациенти, той ми отговаря: “Супер, ще ти дам, обаче, ти ще ми направиш оборот 100 000 лева този месец”.

– Това е абсолютен рекет…
– Ами, да! Аз се боря срещу това. От както съм председател на фармацевтичен съюз се занимавам с това.

– Всъщност тези същите ли се занимават и с паралелен износ на лекарства?
– Техни подразделения. В решението на Комисията за защита на конкуренцията от 2016 година поименно са написани.

– Какви са последиците?
– Никакви. Ще станат вече пет години и няма последици. Пазарът продължава да се изкривява в много грешна посока. Това, което те искат е да стане латвийския модел, където има две вериги на пазара. Те си стискат ръцете и казват на министъра: “Ако цените не станат с 30% по-високи ние спираме снабдяването”. И той казва веднага да, защото иначе хората ще умрат.

– До кога поеха ангажимент да се приемат тези промени в закона?
– Още не е разпределен в комисията. В НС имат много по-спешни задачи като Закона за лечебните заведения, нов управител на Здравната каса след анонсираната оставка… Проблемите с аптеките и търговците на едро висят от години наред. КЗК сега е сезирана, познайте от кого.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.