Търговците на едро остават без аптеки

Ограничават откриването на нови обекти в големите градове

Търговците на едро на лекарства няма да имат право да притежават аптеки. “Лице, получило разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти, не може да бъде притежател на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти в аптека”. Това е записано в проекта за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който е внесен от Министерски съвет за разглеждане в Народното събрание. Целта е осигуряване на конкурентна среда между участниците на пазара за медикаменти.

Според Българския фармацевтичен съюз в момента едни и същи фирми произвеждат, търгуват на едро и притежават вериги от аптеки. Това изкривява пазара (виж интервюто с шефа на фармацевтичния съюз проф. Илко Гетов).

До 6 месеца след приемане на промените, засегнатите от тях трябва да решат кой от двата бизнеса ще си запазят - аптеките или търговията на едро с лекарства. Ако това не се случи в предвидения законов срок, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще отнема издаденото по-късно във времето разрешение. Когато втората по вид дейност е търговия на дребно с лекарства, се отнема разрешението за всички аптеки, пише в законопроекта.

С промените се въвежда и Национална аптечна карта, която да ограничи разкриването на нови аптеки в големите градове и да осигури медикаменти в селата, в които няма аптеки.

 

Шефът на фармацевтичния съюз проф. Илко Гетов пред “Труд”:

Големите играчи искат само две вериги на пазара

- Проф. Гетов бихте ли коментирали промените в закона за лекарствата, в които се посочва, че търговците на едро няма да имат право да притежават аптеки?

- Подкрепяме подобно изчистване на правилата в нашия сектор. Удовлетворени сме от предложението на Министерството на здравеопазването, респективно от Министерския съвет. Това е предложение, което ние искаме повече от 5 години.

- През 2007 година беше направен подобен опит, тогава видяхте какво се случи, всъщност всеки 4 аптеки се водят на една фирма, другите 4 на друга фирма и т. н. Не знам дали този път ще успеят да се преборят с тази хитрост?

- Точно това е проблемът. Тогава, когато беше приета промяната с правото да се откриват до 4 аптеки, не беше заложен текст, който да ограничи това нещо. На практика се получава изкривяване на пазара с тези 4 по 4 на различни фирми.

- За “Софарма” и “Марешки” ли става въпрос?

- Не става въпрос само за “Софарма” и “Марешки”, веригите, които имат повече от 4 аптеки са многобройни. Става въпрос за т. нар. вертикална интеграция със складове и производители, защото никъде в света няма такъв цирк. Производител на лекарства да има верига от аптеки, да владее целия пазар от производство до крайното потребление.

- До какво води това?

- До изкривяване, до замазване на ДДС, до порочни практики, до това да има отделни лекарства само в определена верига. Това е констатация на Комисията за защита на конкуренцията и на Световната банка. Още 2016 година Комисията за защита на конкуренцията препоръча на държавните органи да вземат мерки тези порочни практики да бъдат прекратени.

- Като не е задействана наказателна процедура, пак сме добре...

- Няма как да се задейства, защото сферата на търговия на дребно с лекарства не е обект на европейската организация, а се решава на национално ниво, в резултат на което се появяват уникално иновативни хора, които се опитват да източват публичния фонд. Когато си монополист на пазара и се договориш лекарства за хиляди левове да преминават само през твоите аптеки, всички останали стоят отстрани и гледат сеира, като чупят пръсти пред пациента и обясняват как лекарството го няма. В момента, в който аз отида при този търговец и поискам две опаковки за мои пациенти, той ми отговаря: “Супер, ще ти дам, обаче, ти ще ми направиш оборот 100 000 лева този месец”.

- Това е абсолютен рекет...

- Ами, да! Аз се боря срещу това. От както съм председател на фармацевтичен съюз се занимавам с това.

- Всъщност тези същите ли се занимават и с паралелен износ на лекарства?

- Техни подразделения. В решението на Комисията за защита на конкуренцията от 2016 година поименно са написани.

- Какви са последиците?

- Никакви. Ще станат вече пет години и няма последици. Пазарът продължава да се изкривява в много грешна посока. Това, което те искат е да стане латвийския модел, където има две вериги на пазара. Те си стискат ръцете и казват на министъра: “Ако цените не станат с 30% по-високи ние спираме снабдяването”. И той казва веднага да, защото иначе хората ще умрат.

- До кога поеха ангажимент да се приемат тези промени в закона?

- Още не е разпределен в комисията. В НС имат много по-спешни задачи като Закона за лечебните заведения, нов управител на Здравната каса след анонсираната оставка... Проблемите с аптеките и търговците на едро висят от години наред. КЗК сега е сезирана, познайте от кого.

Коментари

Задължително поле