15-годишна опита да се самоубие, лекари спасиха живота й

Пожар избухна в апартамент в Русе

Ню Йорк може да използва паркове си за погребения на жертвите на COVID-19 като крайна мярка

Полицейска акция се провежда в махала в Благоевград

Ухан отменя и последните ограничения свързани с коронавируса

Шофьор на самосвал пострада тежко от токов удар

Турция лекува пациенти с Covid-19 с преливане на кръвна плазма от оздравели от вируса

Индия ще разреши износа на определено количество хидроксихлорохин

Славчев: След буриите и катаклизмите ще се види кои са лидерите в „Левски“

Възстановява се работата на Автогара Стара Загора

Илияна Йотова към медиците: Нито един щаб или закон нямат значение без вашата отдаденост Здравеопазването трябва да бъде сред най-важните политики, така както днес лекарите са на „първа линия”

Апаши откраднаха 64 метра електропроводници в Павликенско 19-годишен сви велосипед в Бяла черква

СЗО: В света не достигат 5,9 милиона медицински сестри

Проф. Асен Балтов: Приетитe в „Пирогов“ с COVID-19 преди това са били на домашно лечение с антибиотици

Ген. Мутафчийски се срещна с екипите на първа линия на ВМА, благодари им за усилията срещу COVID-19

Търговци надуват с 50% цените на храните

С 50 на сто се повишава цената на яйцата от борсата до щанда в търговските вериги.

В търговските вериги най-големи надценки слагат на яйцата и брашното

В София олиото се продава с 30 стотинки отгоре

Магазини надуват с 50% цените на храните. Най-голяма надценка търговските вериги слагат на яйцата – 50 процента върху цената на едро. Това показват данни на Държавната комисия стокови борси и тържища. През миналата година надценките на дребно, спрямо цените на едро на основните хранителни стоки са в диапазона 15-50%.

При брашното цената се вдига близо 40 на сто от борсата до крайния потребител, а на олиото – с 22 на сто. Най-малка е надценката при захарта – с 3 на сто.

При основните хранителни продукти: захар, олио, брашно и яйца най-високи са цените в магазинната мрежа, с изключение на цената на яйцата, които най-скъпо са се продавали в големите търговски вериги, обясняват експертите от ДКСБТ.

В кварталните магазини най-голямата надценка от 40% е при брашното, при яйцата тя е 28%, при олиото – 22% и захарта – 17% на сто.
Тенденцията се запазва и в началото на тази година – през януари надценките на дребно, спрямо тези на едро в големите търговски вериги са в широкия диапазон от 2% до 32%, като най-голямата отново е при яйцата. По данни на земеделското министерство през последната седмица цените на дребно на яйцата в големите супермаркети са средно с 2 стотинки по-високи от тези в по-малките магазини, като разликата стига до 7 стотинки в Благоевград и Кюстендил.

Сериозни разминавания има и в цените в различните градове у нас, които стигат от -20% до +45% спрямо средната цена за страната. Най-скъпо захарта се е продавала на тържищата в област Монтана – 1,39 лв./кг, а най-евтино в област Добрич – 1,11 лева за килограм.

При средна цена на олиото за страната 1,94 лв./л, най-високи стойности са отчетени в София -2,21 лв./л, а в Хасково са плащали по 1,63 лева за литър. Най-скъпо за килограм брашно за плащали живеещите в Софийска област -1,23 лв./кг, а най-евтино във Враца – 0,64 лв./кг.

В началото на годината основните хранителни продукти са поскъпнали с между 2 и 5 процента за месец, като най-голямо увеличение има при лещата – 5%. Цената на брашното остава без промяна, а яйцата поевтиняват на месечна база с 5%, отчита комисията.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.