Търговци надуват с 50% цените на храните

В търговските вериги най-големи надценки слагат на яйцата и брашното

В София олиото се продава с 30 стотинки отгоре

Магазини надуват с 50% цените на храните. Най-голяма надценка търговските вериги слагат на яйцата - 50 процента върху цената на едро. Това показват данни на Държавната комисия стокови борси и тържища. През миналата година надценките на дребно, спрямо цените на едро на основните хранителни стоки са в диапазона 15-50%.

При брашното цената се вдига близо 40 на сто от борсата до крайния потребител, а на олиото - с 22 на сто. Най-малка е надценката при захарта - с 3 на сто.

При основните хранителни продукти: захар, олио, брашно и яйца най-високи са цените в магазинната мрежа, с изключение на цената на яйцата, които най-скъпо са се продавали в големите търговски вериги, обясняват експертите от ДКСБТ.

В кварталните магазини най-голямата надценка от 40% е при брашното, при яйцата тя е 28%, при олиото - 22% и захарта - 17% на сто.

Тенденцията се запазва и в началото на тази година - през януари надценките на дребно, спрямо тези на едро в големите търговски вериги са в широкия диапазон от 2% до 32%, като най-голямата отново е при яйцата. По данни на земеделското министерство през последната седмица цените на дребно на яйцата в големите супермаркети са средно с 2 стотинки по-високи от тези в по-малките магазини, като разликата стига до 7 стотинки в Благоевград и Кюстендил.

Сериозни разминавания има и в цените в различните градове у нас, които стигат от -20% до +45% спрямо средната цена за страната. Най-скъпо захарта се е продавала на тържищата в област Монтана - 1,39 лв./кг, а най-евтино в област Добрич - 1,11 лева за килограм.

При средна цена на олиото за страната 1,94 лв./л, най-високи стойности са отчетени в София -2,21 лв./л, а в Хасково са плащали по 1,63 лева за литър. Най-скъпо за килограм брашно за плащали живеещите в Софийска област -1,23 лв./кг, а най-евтино във Враца - 0,64 лв./кг.

В началото на годината основните хранителни продукти са поскъпнали с между 2 и 5 процента за месец, като най-голямо увеличение има при лещата - 5%. Цената на брашното остава без промяна, а яйцата поевтиняват на месечна база с 5%, отчита комисията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари