Търсят жилища с три спални

Хората с високи доходи най-често купуват къщи и апартаменти със три спални.

Предпочитат апартаменти в по-напреднал етап на строителството

Преустройват едно от помещенията в кабинет

Метрото е от решаващо значение

Във високия ценови сегмент от пазара на имоти се наблюдава все по-отчетливо търсене на къщи и апартаменти с три спални. Това важи най-вече за новото строителство и покупките за задоволяване на жилищни нужди, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Често преустройват третата спалня в кабинет, в синхрон с тенденцията за хибридна работа или работа от вкъщи.

Инвестиционно настроените купувачи традиционно се насочват към двустайни жилища на по-ранен етап от изграждане на сградите, защото цените са по-ниски. Купувачите на имоти с две или три спални за лично ползване са склонни да купуват в по-напреднал етап на строителството. Причината за това е, че те искат да добият по-ясна представа за това как ще изглежда бъдещият им дом.

Районите в София, където има най-голямо жилищно строителство, са Малинова долина, Овча купел, Кръстова вада, Витоша, Хладилника, Манастирски ливади - Изток, Младост 4, Полигона и отделни зони на широкия център. В по-високия сегмент от пазара активността е концентрирана в полите на Витоша - Камбаните, Драгалевци, Бистрица, Панчарево.

Основни купувачи във високия ценови клас са хора от високия мениджмънт или със собствен бизнес, които имат стабилни доходи и заделени средства. В същото време те се възползват от ниските лихви по кредитите.

При средния клас жилища в София важен фактор за купувачите е наличието на метро или план за изграждане на такова. Тенденцията е особено видима при Овча купел, където разширението на метрото доведе до засилено ново строителство.

Консултантите смятат, че метрото ще бъде и сред катализаторите за развитие на София на североизток. Очакват по-голяма динамика при изграждането на нови жилищни сгради в квартали като Левски и Сухата река. Овча купел ще продължи да се уплътнява, инвестиционният интерес към Горна баня също нараства.

Пазарът на имоти е достигнал своята разумна и умерена активност след периода на еуфория в годините около пандемията, посочват консултантите. Лихвите по кредитите останат под тези в Западна Европа и така стимулират пазара на имоти. Хората взимат все по-големи банкови кредити заради поскъпването на имотите и заради желанието на купувачите да имат по-голям дом.

Избират добре уредени квартали

Искат по-голяма площ в дома си

Затворени комплекси привличат инвеститори

В средния и високия ценови клас на пазара на имоти купувачите са хора със стабилни доходи.

Стремежът на купувачите към подобрение на социалната среда и необходимостта от повече пространство са ключови фактори на пазара на ново строителство във високия сегмент от пазара, пише в анализ на консултантска компания. Големите проекти и комплексите от затворен тип остават във фокуса на инвеститорите в София.

В средния и високия ценови клас на пазара на имоти купувачите са хора със стабилни доходи, които се стремят да подобрят стандарта си на живот. Те се ориентират към по-добре уредени и престижни квартали, с добра социална среда, както и към жилища с по-голяма площ.

Интересен феномен от последните две години е започването на по-мащабни жилищни проекти в София. Това е резултат от утвърждаването на големи предприемачи на пазара, заедно с навлизането на нови големи играчи. Според консултантите докато доходите на хората продължават да нарастват, нивата на безработица и лихвите са ниски, жилищният пазар ще запази стабилни нива на активност.

За предстоящо развитие на пазара на имоти говори и фактът, че България е сред държавите с най-голяма пренаселеност на жилищата в Европа. Това е предпоставка за устойчив интерес към новите, качествени апартаменти. Над 44% от населението в големите градове на страната живее в пренаселени жилища, като средно за Европейския съюз този показател е под 20%. Жилището се смята за пренаселено, ако не разполага с поне една спалня за родителите, по една за всяко дете над 18 години и отделни спални за деца от различен пол на възраст между 12 и 17 години. Ако децата са от един и същи пол или са под 12 години, може да споделят обща спалня. Отделно от това трябва да има и общо помещение за цялото семейство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти