Търсят луксозни домове с фитнес и басейн

Купувачите на луксозни имоти търсят домове с басейн, фитнес и кабинет.

Най-желан е големият двор

Отворените площи отстъпват на традиционните стаи

Кабинетът става задължителен

След като COVID-19 превърна работата от дома от изключение в правило, нараства търсенето на самостоятелни къщи с домашен фитнес, басейн и офис. Това отчита Весела Илиева, управляващ партньор в агенция, специализирана в предлагането на луксозни имоти. Най-желани от купувачите в този сегмент са самостоятелните къщи с голям двор в околностите на София. Сред търсените локации са Банкя, Горна Баня и Лозен, както и по-отдалечени места, но с добър достъп до столицата, обясняват от компанията. С по-големи жилищни проекти и самостоятелни имоти от висок клас тези райони все по-видимо привличат клиентите, интересуващи се от извънградски имоти с повече пространство и уединение, посочват експертите.

Задължително става условието новият дом да разполага с кабинет, особено за хората от корпоративния сектор. Клиентите държат също на обособена кухня и достатъчно лично пространство за всеки член на семейството. Модерните жилища с отворено пространство поетапно се трансформират в такива с по-обособени площи, твърдят от агенцията. Друга тенденция е да се използват временни прегради, които трансформират съществуващата площ за различни цели като учене, спорт, хоби. Именно липсата на достатъчно пространство е основната причина, поради която продавачите искат да се преместят в нов дом, твърди Илиева.

Интерес, освен към къщите с голям двор, има и към затворени комплекси, както и към парцели за застрояване, но с минимална площ от 3 декара. Повечето хора искат да се сдобият с втори дом извън града, в който да могат да избягат и да работят дистанционно.

При наемите на луксозни имоти се налага тенденцията за удължен престой - много често договорите са за сезонно ползване, например за 6 месеца, посочват брокери. Според агенцията обемът на сключените сделки през 2020 г. за луксозни имоти се доближава до нивата от 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти