Търсят луксозни трофейни имоти

Цените на жилищата в различните квартали на София до голяма степен зависят от това какви имоти излизат на пазара и на какъв етап от строителството сключват сделките.

В района на Докторска градина цените доближават 4000 евро за кв. м

Купувачите участват средно с 30% собствени средства при финансиране на сделките

Взимат по-големи заеми

В луксозния сегмент от пазара има много сделки с мечтани трофейни имоти и такива, които могат да запазят стойността на парите, пише в анализ на консултантска компания. Редица хора с големи финансови възможности търсят добри сделки с имоти с изключително качество и на добра локация. При излизането на пазара на такъв имот те решават, че това е добра възможност да инвестират парите си.

Като цяло на пазара на имоти най-много сделки има с апартаменти, в които купувачите искат да живеят със семейството си. Движението на цените на жилищата в различните квартали на София до голяма степен зависи от това какви имоти излизат на пазара и на какъв етап от строителството сключват сделките. Цените се увеличават с приближаване до момента на получаване на разрешение за ползване. В кварталите със значително ново строителство има нови апартаменти с високо качество. Това привлича интереса към района, което пък води до покачване на цените.

Средната цена на луксозните жилища в София е около 2450 евро на кв. м, показват данни на компания за луксозни имоти на база реално сключени сделки. Най-скъпо е в района на Докторска градина, където сключените сделки са със средна цена 3950 евро на кв. м. В район “Лозенец” цените на жилищата са средно 2900 евро на кв. м, а в центъра на града са 2890 евро на кв. м. В “Изток” и “Бояна” цените също са високи - съответно 2150 евро и 2050 евро на кв. м. Малко по-ниски са цените на жилищата в кварталите “Кръстова вада” (средно 1960 евро на кв. м), “Манастирски ливади” (1900 евро на кв. м) и “Витоша” (1800 евро на кв. м).

На луксозния сегмент от пазара сключват 65% от сделките с налични средства на купувача. Докато общо за пазара на имоти делът на сделките с кредит е 55%. Затова луксозният пазар не се влияе от инфлацията и от нарасналите разходи за издръжка на живота. Сумите по кредитите за покупка на къщи и апартаменти нарастват като резултат от по-високите цени на имотите. За година средният размер на ипотечните кредити се е увеличил с около 20 на сто. Същевременно средното самоучастие на купувачите със собствени средства е около 30% от стойността на жилището.

На пазара има хора, които предпочитат да купят завършен апартамент. Предимствата на тези сделки са, че купувачите могат да видят апартамента, да преценят дали отговаря на изискванията им и сравнително бързо да се нанесат в него. Но други предпочитат да вложат парите си в имот в начален етап от строителството. Този вариант им дава възможност за по-гъвкава схема за плащане, а и цените са по-ниски отколкото на напълно завършените жилища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти