Търсят нов дом на 30 минути от столицата

Търсенето на имоти расте не само в София, а и в покрайнините на големия град.

Повечето парцели в покрайнините на големия град са изкупени

Сделките “на зелено” излизат с до 20% по-евтино

Има интерес към всички квартали

Нараства интересът към имоти, които са на разстояние 15-30 минути пътуване с кола от София. Костинброд, който е на 15 минути от метростанциите “Люлин” и “Сливница”, е показателен за разрастването на големите градове по периферията, разказаха брокери на имоти.

От една страна причина за това е желанието на хората да живеят по-близо до природата. Но освен това много хора от цялата страна, които си намират работа в столицата, за по-евтино купуват имоти в периферните селища. Завършването на магистрала “Европа”, която ще свързва столицата с ГКПП Калотина, ще даде допълнителен тласък на търсенето на имоти в населените места на запад от София. Част от мигриращите към столицата пък купуват жилища в Перник и Ихтиман, където има голям ръст на реализираните сделки.

След първоначалния шок при появата на пандемията хората вече смело купуват имоти. Парцели за строителство и къщи около София са много търсени и повечето, предложени за продажба, вече са изкупени, посочват брокери.

В същото време продължава търсенето на апартаменти в самия град - на добра, комуникативна локация, в добре устроени квартали. Най-търсени са южните и източните райони на столицата - “Борово”, “Манастирски ливади”, “Красно село”, “Хладилника”, “Хиподрума”, а също така “Кръстова вада”, “Младост”, “Изгрев”, “Дианабад” и други. Във всички квартали има търсене. Хора, което са живели в “Надежда” или “Люлин”, търсят за инвестиция имот в същия квартал, посочват брокери. “Овча купел” също става доста привлекателен район и заради метрото.

За българина инвестицията в недвижим имот е най-важната и когато може, купува жилище. Допълнителен фактор за ръста на вложенията в имоти са добрите условия по ипотечните кредити, които дават банките. Най-голям е интересът на купувачите към новото строителство. Но и предложени за продажба жилища в стари сгради бързо намират нов собственик, ако са на хубаво място и са добре поддържани. Много хора купуват жилища “на зелено”, защото са привлечени от изгодните цени. В съвсем начален етап на строителството цената може да е с до 20% по-ниска, отколкото след получаване на Акт 16.

Свети Влас и Поморие са сред най-желаните

До 2000 евро/кв. м за апартамент до морето

Най-често дават около 35 хил. евро

Нараства интересът на българите към покупка на имот край морето.

Основните купувачи на имоти край морето са българи. На юг от Бургас най-голям интерес традиционно има към жилища в Созопол, Черноморец и Лозенец, разказаха брокери на имоти. Там средните цени са около и над 1000 евро/кв. м, като в топ комплекси на първа линия се доближават и до 2000 евро/кв. м.

Северното Черноморие, чиято популярност като туристическа дестинация за българите нарасна през миналата година, разполага с атрактивни предложения в района на Каварна, Бяла, Балчик, а също и в селата в близост до морето.

Сред предпочитаните от българите места е и Свети Влас, където много от имотите имат гледка към морето, а допълнителен плюс е, че Свети Влас е целогодишно обитавано населено място. Там цените са сравнително високи, както и отделяните бюджети за покупка - средно около и над 35-40 хил. евро. Поморие също е доста интересен курорт за българите, но там те търсят имоти по-скоро в ниския ценови клас, по възможност без такса поддръжка. Същото важи и за Сарафово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти