Търсят складове от 500 до 1500 кв. м

Ръстът на онлайн търговията доведе до по-голямо търсене на складови площи.

Над 160 хил. кв. м логистични площи са в строеж в София

Най-активни са дистрибуторски и куриерски компании

Свободните пространства са 2%

“Регистрираме устойчиво търсене на складови площи за градска логистика в София, провокирано основно от ръста на онлайн търговията”, казва Жоро Ангелов, мениджър “Индустриални площи и развитие на парцели” в компания за недвижими имоти. По негови наблюдения търсенето на складови площи в рамките на града е в диапазона от 500 до 1500 кв. м за осигуряване на последния етап от доставката до потребителите. При извънградските проекти интересът е за по-големи площи в рамките от 2 хил. до 6 хил. кв. м, предназначени за логистични операции и складиране.

Към средата на годината в строеж в столицата и в околностите є са 166 652 кв. м складови площи, повечето от които са предназначени за собствено ползване. При проектите с площи под наем тенденцията е много от започнатите да са договорени за отдаване още в начален етап. От това каква част от строящите се проекти ще бъдат отдадени под наем до въвеждането им в експлоатация, зависи какъв ще бъде делът на свободните площи през следващите тримесечия.

За момента офертните наеми на логистични площи в София остават без промяна - 3,8 евро/кв. м за по-големи обекти и 4,2-4,4 евро/кв. м за проекти среден размер.

Делът на свободните площи се покачва минимално, но остава около 2%. В страната пазарът на индустриални площи е доминиран от експортно ориентирани производствени предприятия. Предвид затрудненията на световната икономика, секторът на индустриални недвижими имоти се очаква да се възстановява поетапно.
“Макар че пазарът показва устойчива активност, ситуацията не е лесна за наемателите и наемодателите. В сегашната ситуация много компании търсят оптимизиране на оперативните разходи и собствениците на сгради трябва да реагират гъвкаво”, коментира експертът по индустриални и логистични площи Жоро Ангелов.

Пазарът на индустриални площи отчита устойчива активност от началото на 2020 г., както по отношение на наетите площи, така и на проектите в развитие. До средата на годината общо завършените и наетите складови и логистични площи са 33 658 кв. м, показват данни на консултантската компания за бизнес имоти. Активни в наемния сегмент са логистични, дистрибуторски и куриерски компании, основно в резултат на ръста на онлайн търговията.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти