Търсят фирма да ремонтира опажарения манастир "Света Петка" край Асеновград

Пловдивската митрополия и Община Асеновград търсят чрез обява фирма, която да ремонтира опожареното преди няколко години крило на Мулдавския манастир "Света Петка". До 25 август ще се набират предложения за реконструкция, реставрация и адаптация на унищожената от огъня сграда, като основният показател, по който ще бъде избрана фирмата изпълнител е "икономически най-изгодна оферта".

Необходимите строителни материали ще бъдат осигурени от възложителя в лицето на Пловдивската митрополия и Община Асеновград, а изпълнителят ще трябва да извърши само строителните дейности за срок от 6-7 месеца.

Манастирът "Света Петка Мулдавска" се намира на 7 км югоизточно от Асеновград и според преданието е бил основан в края на 14-и или началото на 15-и - в края на Втората българска държава и началото на османското владичество. Три пъти той бил разрушаван от поробителите и след това отново възобновяван от родолюбивите българи от местността.

Запазеният ктиторски надпис над входната врата на църквата свидетелства, че последното възстановяване на разрушените манастирски постройки се извършило през 1836 г.  Днешният манастир има внушителен вид - състои се от двуетажни жилищни сгради с открити чардаци и висок манастирски зид, които ограждат от четирите му стени просторен двор, застлан с калдъръм. В средата на двора се издига съборната църква с висока камбанария. Църквата е безкуполна, каменна с обширно предверие. Най-интересна е откритата аркада, поставена върху седем зидани колони и образуващи 4 отделни свода.

На югозападния ъгъл на аркадата се извисява камбанарията. Край манастира се намира старото аязмо с параклиса "Св. Безсребреници Козма и Дамян", който бил изграден през 1880 г. По време на османското владичество манастирът бил важно книжовно средище за българите и едно от най-сигурните убежища на Апостола на свободата - Васил Левски, чийто барелеф е поставен в каменния зид пред входа му.

Коментари

Задължително поле