На 18 август 2019 да почерпят

Ясписът не се побира в рамки От палитрата на луд художник

Евакуираха луксозен хотел и къмпинг на Гран Канария заради горски пожар

Експерти: Поне месец ще отнеме цялостният ремонт на моста край Дупница Пожарът на 13 август е засегнал 13 колони и 13 греди

Кои държави прилагат химическа кастрация при педофилия

Интензивен трафик по магистрала „Струма“ и пътя Е-79 към Гърция

Хиляди любители на народния фолклор се събраха в Жеравна

Загинал и десетки ранени при катастрофа на автобус в Русия

17 мъртви щъркела са открити до електропроводи край бургаско село

Прокуратурата повдигна три обвинения на Мартин Трифонов Може да получи 30 години затвор или доживотен

Нинова: Героите от Илинденско-Преображенското въстание показаха силата на българския национален дух

Румен Петков на Петрова нива: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Доброволци обновяват едно от най-големите български села

Евакуираха 400 пътници при авария на ферибот край Испания

Жан-Клод Юнкер ще се подложи на спешна операция

Търсят фирма да ремонтира опажарения манастир „Света Петка“ край Асеновград

Пловдивската митрополия и Община Асеновград търсят чрез обява фирма, която да ремонтира опожареното преди няколко години крило на Мулдавския манастир „Света Петка“. До 25 август ще се набират предложения за реконструкция, реставрация и адаптация на унищожената от огъня сграда, като основният показател, по който ще бъде избрана фирмата изпълнител е „икономически най-изгодна оферта“.

Необходимите строителни материали ще бъдат осигурени от възложителя в лицето на Пловдивската митрополия и Община Асеновград, а изпълнителят ще трябва да извърши само строителните дейности за срок от 6-7 месеца.

Манастирът „Света Петка Мулдавска“ се намира на 7 км югоизточно от Асеновград и според преданието е бил основан в края на 14-и или началото на 15-и – в края на Втората българска държава и началото на османското владичество. Три пъти той бил разрушаван от поробителите и след това отново възобновяван от родолюбивите българи от местността.
Запазеният ктиторски надпис над входната врата на църквата свидетелства, че последното възстановяване на разрушените манастирски постройки се извършило през 1836 г.  Днешният манастир има внушителен вид – състои се от двуетажни жилищни сгради с открити чардаци и висок манастирски зид, които ограждат от четирите му стени просторен двор, застлан с калдъръм. В средата на двора се издига съборната църква с висока камбанария. Църквата е безкуполна, каменна с обширно предверие. Най-интересна е откритата аркада, поставена върху седем зидани колони и образуващи 4 отделни свода.

На югозападния ъгъл на аркадата се извисява камбанарията. Край манастира се намира старото аязмо с параклиса „Св. Безсребреници Козма и Дамян“, който бил изграден през 1880 г. По време на османското владичество манастирът бил важно книжовно средище за българите и едно от най-сигурните убежища на Апостола на свободата – Васил Левски, чийто барелеф е поставен в каменния зид пред входа му.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.