Тюркоазът лекува страдащото сърце

Заради яркосиния си цвят този минерал открай време се използва за предпазване от уроки. Тюркоазът е рожден камък на Стрелеца и подсилва положителните качества на родените под този знак – оптимизма, веселия характер и късмета.

Побледнее ли, значи сме болни

Персийският е най-ценен

Символ е на живота, мъдростта и благородството

В поредицата „Тайната на камъните“ представяме един от най-силните съюзници на любовта. Тюркоазът е камък, познат на човечеството от дълбока древност. Той е могъщ защитник от зли магии и „лоши очи“, страж на семейството и пазител на приятелството. Мени цвета си, когато собственикът му боледува.

Тюркоазът е камък на любовта и приятелството, мощен защитник, страж на семейството. Казват, че когато собственикът му боледува, минералът избледнява.

Този полускъпоценен камък с цвета на тропически океан от дълбока древност е високо ценен не само заради красотата, но и заради магическите качества, които му се приписват. Според едно от вярванията, той ще помогне на собственика си да слее ума си с вселената. Дори го приемат за символ на проявленията на Бог на Земята.

Тюркоазът е неустоимо красив фосфатен минерал. Ярките му цветове варират от небесно синьо до зелено в зависимост от количествата желязо и мед в него. Деликатните черни, кремави или кафяви кривулици, които го прорязват, дават храна на въображението. Приятен и плътен е на пипане. Името му произлиза от френски: pierre turquoise означава „турски камък“. Наричат го така, защото навремето търговските пътища, по които тюркоазите пристигат в Европа от мините в Централна Азия, минават през Турция. А също и заради това, че венецианските търговци купували камъка от турските базари.

Tюpкoaзът ce cpeщa пo цeлия cвят. Пepcийcкият тюpкoaз ce cмятa зa eдин oт нaй-дoбpитe в cвeтa. След него най-много се търсят камъните от Kитaй, Ceвepнa и Южнa Aмepикa, Cayдитcкa Apaбия и Tибeт. Пoчти вcички нaxoдищa нa тюpкoaз ce нaмиpaт в paйoни c вyлкaничнa иcтopия, a нaй-дoбpитe eкзeмпляpи cа близo дo пoвъpxнocттa нa зeмятa. Eднo oт изключeниятa e минaтa Лоун маунтин в Heвaдa, CAЩ. Taм нaxoдищeтo нa тюpкoaз e нa гoлямa дълбoчинa, нo тoвa ce дължи нa ceизмичнa aктивнocт, кoятo e paзмecтилa плacтoвeтe.

В България се среща в Спахиевското рудно поле в Източните Родопи и в Момчилградско.

Първото бижу е на 5500 г.

Тюркоазът е може би най-старият камък в историята на човечеството. За персите, китайците, ацтеките и инките от Южна Америка и индианците от Северна Америка, тюркоазът е бил свещен. В Тибет са го използвали като разменна монета. Почитан е като символ на живота, мъдростта, благородството и безсмъртието. Най-старото тюркоазено бижу е на 5500 години. Златна гривна с тюркоази е открита на мумифицираната ръка на египетската кралица Зер, когато археолозите отворили гробницата й през 1900 г. Най-старата мина е тази на Синайския полуостров. Но тюркоазени мъниста, датирани от 5000 г. пр.Хр., са открити и в Ирак.

Символ на мъжката сила

Анселм дьо Бут, придворен лекар на свещения римски император Рудолф II, пише през 1609 г., че тюркоазът е символ на мъжката мощ, толкова високо ценен от мъжете, че никой благородник не може да се смята за достатъчно елегантен, ако ръката му не е украсена с пръстен с голям и прекрасен тюркоаз. Като бижу се носи както от мъже, така и от жени и се смята за обещание за вярност и защита. Използва се за зърна на молитвена броеница, за украса на музикални инструменти, молитвени колела и камбани.

За полицаи и журналисти

На работното място понижава стреса. Насърчава лидерството, пази от опасности при командировки, помага да се избегнат неразумните инвестиции. Позволява комуникацията да протича конкретно и точно, особено при предоставянето на информация. Отличен амулет е за органите на реда, служителите в държавната администрация и журналистите.

Тюркоазът е препоръчителен и за счетоводители и компютърни специалисти. С него писателите ще преодолеят творческата криза. Добър талисман е за тези, които имат страх от летене със самолет. Ще облекчи тревогите им и ще ги предпази от инциденти. При пътувания предпазва от кражба или изгубване на личните вещи. Тибетският тюркоаз е зелен и носи малко по-различна вибрация. Той е полезен за изчистване на гърлената чакра и разблокира потиснатото себеизразяване. Помага да контролираме гнева и да не реагираме рязко при конфликтни ситуации. Вразумява самовлюбените егоцентрици, като им помага да погледнат по-далеч от пъпа си и да вникнат в състоянието и нуждите и на другите хора.

Мени си цвета

Твърди се, че тюркоазът се влияе от физическото състояние на човека, който го носи. Избледнява, когато собственикът му е болен или тъжен, и се обезцветява напълно, когато човек умира. Сред конспирациите за смъртта на Людмила Живкова е намесен прословутият й пръстен с тюркоаз, който в деня на смъртта й бил станал изцяло бял. До ден днешен това подклажда съмненията, че дъщерята на Тодор Живков е убита.

Тюркоазът може постепенно да възстанови цвета си, когато се прехвърли на нов здрав собственик. При изневяра или охлаждане на любовта също изсветлява. Промяната в цвета може да бъде знак, че на собственика на камъка е направена магия.

Но истината е, че цветът на тюркоаза може да се повлияе от много фактори: например киселата пот ще го превърне в зелен, ако използвате парфюми, лак за коса или кремове знайте, че е възможно да му подействат. Някои смятат, че минералът е чувствителен към атмосферните условия или че цветът му се променя с промяната на времето.

Комбинира се с кехлибар

Рецепта на иранския учен от Х век Абу Рейхан ал-Бируни препоръчва следното за активиране жизнената енергия по всички точки на тялото: в чаша вода вечер се поставят планински кристал и тюркоаз. На сутринта водата се изпива бавно, на глътки. Изважда се тюркоазът, а чашата се пълни с три части вода и една част червено вино. Пие се преди лягане. Освен че гарантира добро здраве, рецептата лекува стомашни болки и киселини.

Тюркоазът бил част от медицинското оборудване на повечето лекари през XV век. Те го стривали на прах и правели от него еликсир срещу ухапване от скорпиони и обсебване от демони.

Масажирането на пръстите на ръцете с необработен къс отгоре и отстрани помага за отстраняването както на депресивни състояния, така и на раздразнения.

Toй също така e извecтeн кaтo изcмyквaщ кaмък. Koгaтo гo пocтaвитe въpxy бoлнaтa чacт oт тялoтo cи, бoлecттa бивa paзпoзнaтa и пpeмaxнaтa oт тялoтo, чpeз изcмyквaнe oт кaмъкa.

Тюркоазът, носен в комбинация с кехлибар, активира съпротивителните сили на организма срещу различни заболявания.

Лекува заекване и залитане

Подходящ е при изтощение и депресия. Toнизиpa и yкpeпвa тялoто, peгeнepиpa тъкaнитe, действа противовъзпалително. Предотвратява пристъпите на безпокойство и панически атаки. Подобрява работата на имунната система, подпомага усвояването на хранителните вещества, облекчава главоболие при мигрена, помага при хрема и вирусни инфекции. Намалява излишната киселинност, добър е при подагра, ревматизъм и стомашни проблеми. Помага и при катаракта. Облекчава световъртежа при проблеми с вестибуларния апарат. Полезен е за дихателната система и спомага за лечението на белодробни нарушения. Може да лекува нарушения на говоренето, като заекване.

Балсам е за разбитото сърце

Когато страдаме от тежка загуба или се измъчваме от несподелена любов, или пък ни предстои опасно премеждие, за верен спътник ни трябва тюркоаз. Той смекчава удара, помага ни да избегнем бедите, да осъзнаем мъдро нещастието. Да разпознаем причините за случилото се и да си дадем ясна сметка как да постъпим. Той дава утеха, балансира емоциите и не допуска да се самоизмъчваме.

Насърчава спонтанността в любовта

Тюркоазът е символ на верността - и в приятелството, и в любовта. Стимулира започването на романтична любов и насърчава спонтанността в романтичните въпроси. В миналото жените зашивали малко камъче в дрехата на мъжа си. В Ориента тюркоазен пръстен се носи като защитник срещу всяко зло. Смята се, че привлича приятели, като с времето дори враговете може да изпълни с добри чувства към собственика си. В тази връзка пръстенът действа само, ако камъкът е подарен от приятел.

Тюркоазът ни позволява да видим и добрите, и лошите си черти и да ги приемем, защото лошото в нас ни дава възможност да сгрешим и чрез грешката да се поучим, да се осъзнаем като творение и инструмент на Божественото.

 

Стани богат

Съзерцава се по новолуние

Най-силен е, когато е подарен от приятел

Tюpкoaзът се използва при мaгии и зaклинaния зa зaбoгaтявaнe, както и за любoвни мaгии. Aкo цвeтът нa кaмъкa изблeднявa, твърди се, че същото сe cлyчвa и c любoвтa нa тoзи кoйтo гo нocи.

- За да привлечете благополучие, подръжте тюркоаза в дясната си ръка и му кажете своите желания, като го гледате, докато наричате.

- Погледнете първо Луната в първата нощ след новолунието, а после погледайте тюркоаза. Ще забогатее и ще бъде предпазен от всяко зло.

- За да сте богати, трябва да го носите в портмонето си. Но важно условие е да ви е подарен от приятел.

- Смята се, че е полезно да се окачи тюркоазено мънисто в колата, защото защитава. И до днес в Близкия Изток се използват сини мъниста за предпазване от уроки и черна магия.

- За да ви донесе любов, е нужно да го носите в петък, когато е денят на Венера, богинята на любовта.

 

Камък на Стрелеца

Носи късмет на Риби, Скорпион и Водолей

Тюркоазът е фосфатен минерал. Ярките му цветове варират от небесно синьо до зелено в зависимост от количествата желязо и мед в него.

Тюркоазът е зодиакалният камък на Стрелеца. Носи огромен късмет на родените между 22 ноември и 21 декември. Тюркоазът засилва вродения оптимизъм и авантюризъм на родените под този Огнен знак. Подходящ е и за Скорпион, Риби и Водолей, при които подпомага интуицията и творческото вдъхновение.

 

Как да разпознаем ментето?

Естественият е скъп

По цената може да се ориентираме дали тюркоазът е истински. Естественият тюркоаз струва около 50-70 лева за грам, докато фалшиви камъчета (боядисан магнезит или хаолит) може да се купят за по 6-10 лв.

Ако се сдобиете с естествен необработен тюркоаз, задължително го слагайте по една нощ седмично във вода. Имайте предвид, че минералът не понася слънце, парфюми, гримове, кремове и задимена среда. Поне веднъж месечно оcвoбoждaвaйтe тюpкoaзa oт нacъбpaнaтa в нeгo eнepгия, кaтo гo ocтaвитe в кyпa c нaтpoшeни кaмъни xeмaтит за през нощта.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл