Убил ли е коронавирусът правосъдието ни

Днес съдебният съвет решава за неслучайното разпределение на делата

Няма съвършен софтуер

Удивително е безразличието, с което хората посрещнаха съобщението на главния прокурор Гешев, че ако системата за случайно разпределение на делата е пробита, както се твърди в одитен доклад, то това е равносилно на коронавирус в съдебната власт и означава - обърнете внимание! - че в последните 5 г. изобщо не е имало правосъдие в България.

Чухте ли това? От 2014 г. не е имало правосъдие у нас! Самият Главен го предполага, а не лелята от първия етаж?

А чухте ли по-страшното? Това, което Гешев предполага, правосъдният министър го смята за станало. Кирилов казва, че са разпределяни дела от „екзотични острови“ и то „по малките часове на нощта“. И че „дело на обвиняем за шпионаж“ е дадено на определен съдия от IP адрес извън страната.

Не е ли невероятно, че и тия ударни думи - на самия правосъден шеф! - не предизвикват повече вълнение от това, което биха предизвикали две мехурчета в чаша кафе? От една страна - не е. Какво тук значат някакви си дела, когато ни е обещано след броени дни „да влезем в ада“. А и липсата на правосъдие не е новина у нас. Знаем си, че неслучайно разпределят делата - и с предишната IT-система, и с командироването на магистрати, при което всяко дело срещу големец се пада на подходящия.

Но от друга страна, е доста вълнуващ фактът, че за визираните 5 години са разпределени 2-3 млн. дела! И манипулираните трябва да почнат отначало. А колко са? Сто? Хиляда?... И какво, като почнат пак? Честно ли ще ги разпределят?

ВСС днес ще умува за всичко това. Негови членове смятат, че системата трябва да бъде спряна и да се мине към старото ръчно разпределение, докато се въведе нова система, по-непробиваема от досегашните две. Някои считат завръщането на човешкия фактор за голяма беда. Други припомнят, че когато ръководителите раздаваха папките, те се съобразяваха с уменията на колегите си - някой разбира от брачни дела, друг - от икономически и т. н. Защо съдията да е пенкилер и да умее всичко? Защо по презумпция да е корумпиран, та се търси софтуер, който да го надхитри!

Компютърът е мощен усилвател на човешкия интелект и 10 пъти по-силен усилвател на човешката глупост и наглост. Приписват тази мисъл на бащата на кибернетиката Норберт Винер. Той е прав, нас ако питате.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари