Уволненият шеф на ФБР застрашавал властта на Тръмп

Републиканци, демократи и дори бегълци от американското правосъдие, като Джулиан Асандж и Едуард Сноудън, се обявиха срещу решението на президента Доналд Тръмп да уволни директора на ФБР Джеймс Коми.

В меморандума на Министерството на правосъдието, който стана основание за уволнението на Коми, се казва, че той е злоупотребил със своите пълномощия. Става дума за решението му да закрие делото срещу Хилари Клинтън, обвинявана в използването на личната си електронна поща, докато е била държавен секретар на САЩ (2009-2012 г.. „Директорът погрешно узурпира властта на генералния прокурор на 5 юли 2016 година, обявявайки своето заключение, че делото трябва да бъде закрито без криминално преследване“, казва се в документа.

Един от първите, който реагира, бе основателят на сайта „Уикилийкс“ Джулиан Асандж. „Уикилийкс“ биха били радостни да разгледат въпроса за наемането на Джеймс Коми за подпомагане на управлението на офиса във Вашингтон, сигурно ще се радва да разследва по подобаващ начин правителството на САЩ“, заяви Асандж в Туитър, съобщава БГНЕС.

Другият противник на американските спецслужби и бивш техен служител Едуард Сноудън окачестви уволнението като „политическа намеса в работата на ФБР“. „Този директор в продължение на години се опитваше да ме вкара в затвора заради моята политическа дейност. Щом аз мога да се обявя срещу неговото уволнение, значи можете и вие“, написа той също в Туитър.

Редица конгресмени също поставиха под съмнение уволнението на Джеймс Коми. Лидерът на фракцията на Демократическата партия в Сената Чък Шумър заяви: „Ние знаем, че ФБР е проучвало дали предизборният щаб на Тръмп се е сговорил с руснаците, а това е много сериозно правонарушение. Докато ФБР роди разследване, което твърде бързо доближава президента, възниква въпросът, че генералният прокурор (Джеф) Сешънс, който се самоотстрани от "руското" разследване, е имал пръст в уволнението на човека, оглавил това разследване“.

Брайън Фелън, който беше говорител на Хилари Клинтън по време на президентската кампания, отбеляза, че дейността на Коми е застрашавала Тръмп. „Иронията с уволнението на Коми е, че този човек, който помогна Тръмп да стане президент, е лицето, което бе напълно в състояние да го свали“ написал Фелън в Туитър.

Няма съгласие и сред партийните привърженици на президента. Сенаторът Джон Маккейн заяви, че е разстроен от оставката на директора на ФБР. „Джеймс Коми е един честен и почтен човек, който оглавяваше ФБР при извънредни обстоятелства", отбеляза сенаторът от Републиканската партия.

Коментари

Задължително поле