Арестуваха мъж, опитал се да пробие с колата си охраната на американска военна база във Великобритания

Съдът остави в ареста полицай, обвинен в покровителство на криминални лица

Николина Ангелкова: Ще работим с Индия за увеличаване на туристите и привличане на инвестиции

Кметът на Свищов откри Коледен благотворителен базар Изложението ще остане в парка на площад "Свобода" от 18 до 24 декември

Цацаров прехвърля 10 тежки дела на следствието (обзор) Борислав Сарафов встъпи в длъжност в НСлС

Полицията в Сливен издирва 48-годишен мъж

Бивш моряк загина в пожар

Сертификационни стрелби се проведоха на Учебен полигон „Ново село“

Бивш лейтенант на Очите в затвора за превишена скорост

Петима от побойниците в Асеновград ще лежат в затвора от 8 до 22 месеца, шестима се разминаха с условни присъди

Област Шумен усвоява 37 млн. лв. за пътища

41 млн. евро допълнително получи България по Международен фонд „Козлодуй“

Плувен празник „Коледни делфини“ зарадва 88 деца

Нено Димов подписа договор за инсталациите за отпадъци на Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово

ВМА: Простреляният данъчен служител е с опасност за живота

Уволняват прокурора от бандата на Куката

Плевенският прокурор Димитър Захариев преди месец бе задържан за участие в бандата на Куката, но спецсъдът го пусна под домашен арест. Снимка БНТ

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе предложение до Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурора Димитър Захариев от Плевен. Срещу него се води дело в Софийския градски съд, а от 6 юни магистратът е обвинен и за участие в бандата за рекет на Камен Балбузанов-Куката и в момента е под домашен арест, наложен от спецсъда.

Още на 14 май главния прокурор е наредил проверка от отдел „Инспекторат“ във Върховна касационна прокуратура. Било установено, че още преди да стане младши прокурор в град Левски през 1997 г., Захариев имал своя охранителна фирма в Плевен. През лятото на 2014 г. той бил наблюдаващ прокурор по разследване на убийство на германец. На следващата година прекратил производството и се срещнал със съпругата на починалия. Предложил й да изкупи дялове от фирма, в която бил баща му, но тя не приела, а учредила дружеството „Хард Секюрити 2000“ ЕООД и назначила за управител близък приятел на Захариев. Прокурорът завел в нея и Камен Куката. Двамата заедно ходили да убеждават директора на завод „Вапцаров” да им стане клиент.

Поведението е неуместно и непристойно и съществено е накърнило престижа на съдебната власт, подчертава главният прокурор в искането си до ВСС. Захариев бе отстранен от длъжност още през 2015 г., но през юли м.г. ВСС не прие предишното предложение на Цацаров за уволнението на плевенския магистрат.
 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.