Уволняват прокурора от бандата на Куката

Плевенският прокурор Димитър Захариев преди месец бе задържан за участие в бандата на Куката, но спецсъдът го пусна под домашен арест. Снимка БНТ

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе предложение до Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурора Димитър Захариев от Плевен. Срещу него се води дело в Софийския градски съд, а от 6 юни магистратът е обвинен и за участие в бандата за рекет на Камен Балбузанов-Куката и в момента е под домашен арест, наложен от спецсъда.

Още на 14 май главния прокурор е наредил проверка от отдел „Инспекторат“ във Върховна касационна прокуратура. Било установено, че още преди да стане младши прокурор в град Левски през 1997 г., Захариев имал своя охранителна фирма в Плевен. През лятото на 2014 г. той бил наблюдаващ прокурор по разследване на убийство на германец. На следващата година прекратил производството и се срещнал със съпругата на починалия. Предложил й да изкупи дялове от фирма, в която бил баща му, но тя не приела, а учредила дружеството „Хард Секюрити 2000“ ЕООД и назначила за управител близък приятел на Захариев. Прокурорът завел в нея и Камен Куката. Двамата заедно ходили да убеждават директора на завод „Вапцаров” да им стане клиент.

Поведението е неуместно и непристойно и съществено е накърнило престижа на съдебната власт, подчертава главният прокурор в искането си до ВСС. Захариев бе отстранен от длъжност още през 2015 г., но през юли м.г. ВСС не прие предишното предложение на Цацаров за уволнението на плевенския магистрат.
 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.