Удължават учебната година с две седмици

Министър Красимир Вълчев обясни, че учениците ще могат да използват времето до Коледа, когато ще учат вкъщи, за проектни дни, а когато се върнат в клас - да взимат нов материал.

Предложение на МОН за учениците от първи до шести клас

Учителите ще бъдат от първите ваксинирани, съобщи просветният министър Красимир Вълчев

Педагогическите съвети решат кога да бъде времето за проекти

Учебната година да се удължи с две седмици за всички ученици от първи до шести клас планира Министерството на образованието и науката. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев, след като днес в Министерски съвет бяха съобщени новите мерки, влизащи в сила от петък - 27 ноември. Според тях всички ученици от първи до дванадесети клас излизат на дистанционно обучение за три седмици.
“Обмисляме да удължим учебната година на първи - шести клас на този етап с две седмици, като, в същото време, трябва да имаме предвид, че не е добре следващите седмици децата да нямат занимания”, каза министърът и обясни, че такава ангажираност може да се постигне с дни за проектни дейности и занимания по интереси. Целта на допълнителните седмици била да се компенсират не само образователните дефицити, които ще бъдат натрупани сега, а и тези от първата карантина.

В момента според графика на учебното време учебната година за децата от първи до трети клас приключва на 31 май, като след това имат още една седмица за проектни дейности - до 7 юни. За учениците от четвърти до шести клас краят е на 14 юни.

“Това, което обмисляме, е да разширим учебната година по линия на проектните седмици - такава има за учениците от първи до трети клас. Тоест, ако учениците решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси, проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни”, уточни Вълчев.

Педагогическите съвети ще решат кога да бъде проектната седмица. Ако я оставят за накрая, тогава ще могат да организират и екскурзии.

Докато за първи - шести клас има маневреност през юни, за 7. - 12. клас - по-скоро няма такава, защото им предстои кандидатстване.

Когато ваксините дойдат, учителите да бъдат от първата партида ваксинирани - каза Вълчев. Той се надява пълното преустановяване на учебния процес да е до Нова година, а след това ако се наложи, да има редуване на присъствено обучение с онлайн.

Помощта тръгва от понеделник

По лев на час за работник в неплатен отпуск

610 лева дават на родител за дете вкъщи

Помощта от 24 лева на ден ще се изплаща директно на работниците, съобщи министър Сачева.

По лев на час ще получават работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена със заповед на държавен орган заради пандемията. Това предвижда новата мярка за затворени бизнеси, приета на заседанието на Министерски съвет.

Работещите, осигурени на осемчасов работен ден, ще получават по 24 лева на ден. Още в петък, когато излезе в Държавен вестник постановлението, ще бъдат публикувани на страницата на Агенцията по заетостта всички условия и документи, като за тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник, обясни социалният министър Деница Сачева.

Тя ще се изплаща директно на работниците. Работодателите ще трябва да предоставят списък на служителите, които ще трябва да са в неплатен отпуск. Трябва да се предоставят и банковите им сметки, така че Агенцията по заетостта директно да превежда тези средства на тях. Компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след одобрението на подаденото заявление.

Освен това родителите, които ще трябва да гледат децата си, защото ще учат вече онлайн, могат да получат 610 лева на месец. За целта средният доход на човек от семейство трябва да бъде 915 лева. Семейството може да получи помощ, ако единият или двамата родители не могат да ползват платен отпуск или да работят дистанционно. Родителите в програма “Заетост” могат да кандидатстват за детегледачка. Продължават мерките 60/40 и 80/20, допълни Сачева.

Коментари

Задължително поле