Украинските центрове за психологически спец.-операции 

Силите за специални операции са формирани като едно от ключовите звена на Военноморските сили на Украйна.

Военните сe обучават по категории от години

Целева аудитория №1 украинските експерти са определили „политически активното население на Руската федерация на възраст от 18 до 45 години“

Телефонен тероризъм, измами с банкови карти, препълване на информация, масивни дублирани коментари под популярни публикации в социалните мрежи. „фабрики за ботове“ и цели кампании, които провокират страх и паника. Всичко това е дело на Центровете за информационни и психологически операции на въоръжените сили на Украйна. Кой отвори този хибриден военен фронт и каква е неговата цел?

Едни от най-противоречивите и скандални по методи на работа в украинската армия се оказаха Центровете за информационни и психологически специални операции (наричани по-нататък ЦИПСО). Тези центрове са част от Силите за специални операции на Украйна (до 2014 г. те бяха част от разузнавателната служба на ВМС на Украйна). Основната им „бойна“ задача е информационно-психологическата диверсия във вражеското пространство. В тази статия ще говорим за някои мащабни операции на територията на Русия, в които имаше пръст украинската ЦИПСО.

Повечето от използваните материали попаднаха в мрежата благодарение на украинското женско хакерско движение - „Берегини“. От няколко години действа група хакери, които се застъпват за мир в Украйна.

Твърди се, че силите на ЦИПСО са били въведени в структурата на армията на Украйна през 2004 г.: тогава те са били част от разузнаването на ВМС на Украйна. Например един от центровете беше базиран в Севастопол, а другият в Одеса. До 2014 г., след събитията на Майдана, центровете за психологически операции преминаха под юрисдикцията на Силите за специални операции.

Всеки от тези центрове събира и анализира информация, която би позволила дискредитирането на врага в информационното пространство, създаването на положителен образ на Украйна в света и подготовката на информационни и психологически саботажи.

Казано по-просто, основната дейност на ЦИПСО на Украйна е да поддържа информационния фронт на своя територия, в пространството на противника и на територията на потенциални „партньори“ и съюзници.

Изкуството на информационно-психологическата война беше предадено на украински офицери, войници и цивилни служители на Министерството на отбраната, като се използваха най-добрите световни практики като пример. Никой не крие това.

Например в едно от интервютата си Алексей Арестович цитира като модел американските учебници по информационна война. Сега той работи като съветник на ръководителя на кабинета на президента Зеленски, но дълго време преди това Арестович е служил в Главното разузнавателно управление на Украйна.

Силите за специални операции са формирани като едно от ключовите звена на Военноморските сили на Украйна. На сайта на Силите за специални операции на Украйна е представена структурата на основните звена и продукти, която според служителя на ЦИПСО копира подобна система от части и изделия на САЩ. Както във въоръжените сили на САЩ, има и четири украински командни центъра. Според редица документи класификацията на информационните продукти също е по модел на НАТО.

През 2018 г. на Въоръжените сили на Украйна е предоставен учебен наръчник „Информационни операции“. Голям брой важни термини са дадени паралелно на английски език: от това можем да заключим, че методическата база е предписана според стандартите на подобни звена на НАТО или е заимствана от там.

В наръчника е изтъкнат цял абзац за противодействие на Русия: „Руска пропаганда и хибридна война“.

Най-шумната и чувствителна за обикновените руснаци кампания на ЦИПСО, граничеща с престъпление, беше масова телефонна измама: от 2020 г. в цяла Русия бум на обаждания, В както се твърди, че идват от службата за сигурност на Сбербанк, а след това и от други банки, отдели на Министерството на вътрешните работи и ФСБ. Основната цел беше не само да се откраднат спестявания от картите, но и да се сплашат жителите на Русия. Вероятно практиката на пълно изтегляне на пари от руснаците (измамниците не пренебрегваха да „отглеждат“ пенсионери и хора с увреждания, които превеждаха последните си пари, включително „погребение“ и спестяваха за лекарства) също беше обучение, подготовка за по-сериозни задачи.

С началото на специална операция на Русия (б. р. - в Украйна) потокът от телефонни измами рязко намаля. Веднага след ракетните удари са ударени основните центрове за информационни и психологически операции. Интересно е, че подобни спадове в активността на телефонните престъпници бяха регистрирани, когато имаше прекъсвания на електричеството и интернет в Киев. Разбира се, това може да е просто съвпадение.

Но през април 2022 г. руските служители на реда в освободения Бердянск откриха едновременно три кол центъра на измамници. Очевидно служителите на телефонния батальон са напуснали работата си набързо и не са унищожили напълно, например, длъжностни характеристики с подробни вериги от действия за измама на руски граждани и кражба на пари от банкови карти.

„Берегони“, наред с други неща, публикува документи, разкриващи две мащабни операции, които флагманът 72-ри ЦИПСО провежда от 2020 г. срещу руснаците.

Целта на психологическата акция „Нежен Марбас“ беше да се разпространят паника и протестни настроения на територията на Русия и да се организират митинги в големите градове на Русия. Служителите на ЦИПСО е трябвало да извършат набор от информационни дейности, за да убедят руснаците в „трудната социално-политическа и икономическа ситуация в страната“. Целева аудитория №1 украинските експерти са определили „политически активното население на Руската федерация на възраст от 18 до 45 години“. Информацията е трябвало да бъде предадена включително и чрез „лидери на опозиционното мнение“.

За всеки от граничните райони - те са от особен интерес за ЦИПСО - е предписан отделен план. Ето основните, основни тези, които служителите на 72-ри ЦИПСО използваха в своите наръчници и задачи за изпълнители („фабрика за ботове“, карикатуристи, блогъри).

В задачите на тактическата група има план за провеждане на антиправителствени митинги. Три такива са били планирани през 2020 г. в Москва, два в Хабаровск, един в Нижни Новгород и шест в Екатеринбург.

През 2021 г. операция „Володя“ се разгърна на територията на руски региони, които граничат с Украйна. Целта беше да създаде недоверие към действията както на регионалното, така и на федералното ръководство на Русия. Операцията е разработена и реализирана от 72-ри ЦИПСО.

Но най-любопитната част от операцията се оказа „работата“ с депутати в навечерието на регионалните избори през есента на 2021 г. във Воронежска област.

От списъка с кандидати за депутати в Държавната дума и местните органи на самоуправление във Воронежска област от партията „Единна Русия“ ЦИПСО избра 10 „жертви“ и разработи план за дискредитиране на техния имидж. Според документите е установено взаимодействие с опонентите на тези кандидати - те е трябвало да работят за тяхното политическо унищожаване.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения