Празнично шествие изпълни улиците на Свищов по повод 24 май По традиция денят започна с поклонение на гроба на д-р Георги Атанасович

Над 3 000 шуменци на празнично шествие Кметът Любомир Христов поздрави съгражданите си

Юнкер: Истината е, че Гърция влезе в еврозоната с фалшива статистика

Българска парламентарна делегация e на аудиенция при папа Франциск

Учителката Красимира Бакалова получи наградата на името на Аргира Жечкова

Министър Красимир Вълчев: Азбуката, езикът и книжовността са спойката и опората на националната ни идентичност

Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка на 7 юни

Фестивалът „Софийски музикални седмици“ представя уникалния културен живот на София

Половин век от първата си лекция отпразнуваха в същата аудитория възпитаници на Стопанска академия Участниците в срещата учредиха нов алумни клуб с името „НОУД ’73”

Йорданка Фандъкова: Невежеството ражда страх, а страхът – омраза и конфликти

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле: Честит празник и да живее България!

Президентът Радев: Българската писменост е наш щит

Най-бързите нокаути на профиринга

Риболовен турнир ще зарадва великотърновските деца

Вечната и святата… и… Навършиха се 28 г. от смъртта на Елисавета Багряна

Украйна в ролята на жертва на чужди войни Безхаберни, недалновидни в своето самовлюбено равнодушие към украинците се оказаха политическият и другите елити в Русия

Карикатура: Иван Кутузов – Кути

Изоставиха в беда братския народ, при това в период на национална катастрофа

В Украйна избират следващия президент. Преди първия тур кандидатите за славата бяха 39, за втория останаха двама – актьорът-комик Владимир Зеленский с малко над 30% и сега действащият президент Петро Порошенко с около 16%. Впечатляваща разлика в полза на шоумена. Дни преди втория тур той изглежда недостижим, но „Не казвай „Хоп!“ преди да си прескочил“, казват и украинците. Порошенко все пак е напълно изхарчен, масово отричан навсякъде в Украйна и наоколо, предизборно имаше почти 80% отрицателен рейтинг. Тъй като по време на мандата рязко увеличи капиталите си, но Украйна е в гражданска война, хаос и разруха.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов признанава: „Намаляването на населението става за Украйна един от факторите, които заплашват не само националната сигурност, но и самото съществуване на нашата нация“. И какво от това, заявява Игор Гекко, водач на партия „Велика Украйна“! Забелижетелното е, че открито говори за плана.

Целта на реформите е „да се намаляват украинците с 1, 5-2 млн годишно, старите и болните да измрат, младите да вървят зад граница, за да пращат валута.“ Напомня на нашия хал! Изпълни ли се планът, оцелелите до броя на швейцарците 8-10 млн. имотни и богати украинци ще заживеят като в Швейцария. Създадена за целта е реформаторска група, получила е пари от МВФ, от особено активния там Сорос и от регистриран в Швейцария фонд „F4“. С много показателен състав – Фридман, Фельдман, Фишман, Фирташ – групата би помогнала на досегашния президент.

Доналд Тръмп не е забравил, че Порошенко открито подкрепяше Клинтън. Вашингтон управлява в тази страна, може да го предпочете като доказан русофоб. Чрез груби фалшификации и остри провокации – вече спретна такава през ноември в Керченския пролив. Обаче все още разполага с огромен финансов и административен ресурс. Той е решен на всичко, твърде много врагове си е създал, малък одобрителен знак от Щатите му е нужен. Има малко време за някакъв въоръжен сблъсък, за да подчертае, че в тази роля комикът Зеленский би бил несъстоятелен.

Вашингтон все пак може да предпочете шоумена, той също е контактуван с лица в Държавния департамент, свързани с демократическата партия. Битката в Щатите срещу Тръмп не спира. Като актьор Зеленский е способен да влиза във всякакви роли и в политиката, партията му примамливо се нарича „Слуга на народа“.

Него самия с много факти почти от всички страни в Украйна сочат като „слуга, клоун или джобен политик“ на милиардера олигарх Игор (Беня сред евреите) Коломойский, гражданин и на Израел. Когото пък също почти единодушно описват като забъркан в множество криминално-корупционни схеми субект, манипулиращ общественото съзнание и съзнателно дестабилизиращ обществено-политическия живот. Киевските власти официално го обвиняват в това, но спират дотук. Републиките в Донбас и Луганск го сочат като виновник за организирането на терор на тяхна земя, финансиране на военизирани фашизоидни структури, убийства на мирни жители и служители на вътрешния ред, обявяване на награда от $10 хиляди за подбрани глави.

Колоритна фигура. Открито поддържащ фашизирани структури, състоящи се от потомци на украински фашисти, избили през войната стотици хиляди евреи. Украинският политолог Погребинский нарича Коломойский „много опитен интригант, способен не само на двойна, но на тройна и четворна игра“. Преди пет години Зеленский по негова поръчка и в неговия тв канал „1+1“ много пъти в шоуто си „Вечерен квартал“ се е подигравал с хората в сепаратистките републики, наричал ги е „ватенки, дебили, сепаратци, пияндури“.

Москва няма никакви основания да се радва на успеха му. В навечерието на изборите Зеленский подхвърли поредица приятни за голяма част от избирателите изявления: че не е привърженик на войната, а бъдещето на непризнатите републики следва да се решава чрез преговори с Москва и евентуално чрез всеукраински референдум. След първия тур, за да конкурира Порошенко в антируската му риторика, зае обратната позиция: с Путин щял да общува „едва след като върне Донбас, Луганск и Крим и плати компенсации за окупацията им“.

Повечето украински избиратели са като нашите и някои други страни в Европа –инатливо си падат по шоумени, вълшебници и борци с демони, но не и по истински водачи или управленци. Минат година-две и започват да недоволстват и псуват избраниците вместо себе си. Не че имат богат избор, но все пак не би трябвало постоянно да кълват на голи куки. С какво явното протеже на олигарха Коломойский е за предпочитане пред олигарха Порошенко? Който с каквото си навъобразява, но не и с някакви факти за подходящи за властта достойнства, знания и умения.

Проруският кандидат Юрий Бойко, бивш вицепремиер по енергетиката, герой на Украйна, зае едва четвърто място на първия тур. Политиката на Кремъл по отношение на тази страна с братско по много линии в мнозинството си население е пълен провал. Носещ разнообразни, трайни и значителни по обем и стойност щети за самата Русия, но много по-големи за украинците, повечето рускоезични. Въпреки тези очевидни факти, населението на Украйна, елитите на тази страна се дърпат от днешната Руска федерация. А САЩ и колективният Запад просто се възползват богато.

Причините са комплексни, имат исторически корени, най-дебелите от тях са в комунистическото минало след Октомврийската революция. Дотогава такава държава въобще не е имало, а само територия с това название, дадено от поляците. Киевска Русь възниква там в края на IX в. с решаващото съдействие на България – носим в Киев Православието, езика, писмеността и културата. Върху част от земите на някогашната Кубратова България, повечето тогавашни хора са говорели на близки до нашето наречия. Исторически днешна Русия е дъщеря на Киевска Русь.

По различни времена части от днешна Украйна са владени от Златната Орда, Кримското ханство, Османската империя, Полша, Литва, Австро-Унгария. Велика Русия в продължение на четири века отвоюва части от тези територии от предишните им завоеватели, най-много от поляците. Девет области империята прилепва към украинските. Вече в състава на СССР към Украинската ССР болшевиките Троцки и Ленин придават още осем на изток и юг и тя излиза на Черно море. След 1945-а Сталин им дава още пет области, през 1954-а Хрушчов дава и Крим.

От такива парчета се състои днешна Украйна, наследила разноезичие, разнопосочие, противоречия и люти вражди както на запада с юга и изтока, така и вътре в тях. Кръв е проливана в миналото, пролива се и сега. Украйна е жертва на чужди войни, наследство от войните на съседни страни помежду им. Както и на днешния геополитически сблъсък на колективния Запад с Русия. Щом тя отслабне, тутакси Западът тръгва да й отнема украинските земи.

Още през 1917 г. Франция предлага на Централната Рада на Украйна 180 млн. франка, за да се отдели и поведе борба със Съветска Русия. Следващата година тръгва англо-американската интервенция. Век по-късно по признание на Държавния департамент САЩ хвърлят пет милиарда за майдана през 2014-а, Украйна поема антируски курс. Към Киев тичат полски, турски, британски и прочие съветници, военни и цивилни спецове по борба с вековния им враг – северния „мечок“.

А той все още се събужда от летаргията на Горбачовата перестройка и реформите на Елцин. През март 1991 г. 76,43% от гражданите на СССР са гласуват за запазването му. В Украйна за оставане в състава на СССР гласуват тогава 70,2%. Обаче Кремъл пренебрегна тези резултати, разпадна СССР, разгони и съюзниците си от соцлагера. Срещу приятни обещания от Запад. Днес Москва се муси на бившите републики и съюзници, цупи се на народите им. С ум не можеш да разбереш Русия, в нея може само да вярваш, пише поетът Тютчев. Не са много вярващите днес.

За да другаруваш с някого, трябва да го разбереш и едва след това да му вярваш. Щом Украйна беше отделена от Русия, се наложи да става независима. От нея преди всичко. Когато нейният президент Кучма написа книгата „Украйна не е Русия“, Елцин през 1993 г. разстреля руския парламент и извърши държавен преврат. В Киев това се случи през 2014 г. Отношенията между двете страни целенасочено се поддържаха почти изцяло между олигарсите в двете страни, политическите бяха сведени до минимум. Дори хората с руско самосъзнание не проумяват това.

Пръст не мръднаха в Кремъл, когато в Украйна се пръкнаха и бурно увеличиха национал-фашистките групировки, тероризиращи населението за всяка съпротива и дори самозащита. Помагат само частично на обявилите се за независими Донецка и Луганска републики. Безхаберни, недалновидни в своето самовлюбено равнодушие към украинците се оказаха политическият и другите елити в Русия след 1991 г. Изоставиха в беда братския народ, при това в перод на национална катастрофа. Тежък грях. Затова отново се налага да воюват за Украйна.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (31)

 1. Драмите около евродепутатите на БСП и бесовете на Нинова говорят, че БСП И РАДЕВ ПОЛУЧАВАТ НАРЕЖДАНИЯ ОТ КРЕМЪЛ. Ролята на Йончева ще бъде да плюе в ЕП по „другите“, които са на власт у нас, а задачата на Иво Христов е да изпълнява ролята на агент на ДС от времето на бай Тошо, да шпионира, подкупва, вербува и контролира групата на БСП.. Курумбашев не е интересен за БСП, защото той лобира за България, а това не се харесва на кремълските агресори. Путин каза да го махат.

 2. Да Ви пратя един редактор, барем се научите да пишете сложни текстове … ?

 3. Пременил се Илия, погледнал се – пак в тия.
  Вярно е, че Киевска Рус се отделя от Стара Велика България. Вярно е, че голяма част от украинците са наши кръвни роднини, за разлика от руснаците. И днес в една тясна ивица от 50-100 кмпокрай границата на Украйна с Русия има хора, разбиращи това „наречие“. Дотам са живели нашите роднини/северни траки, наричани скити, гети или готи/. Оттам на изток има малко венети, съседи на древните траки и после всякакви други племена. Няма лошо. Лощото е ,че Русия си присвоява името „славяни“ и на тази основа предявява претенции към всичко „славянско“. А в древността само гетите, днес част от българите, са били наричани „славени“В Източна Европа през Средновековието книжовен език е бил българският. Под неговото силно влияние се оформят близки езици – групата на „славянските“ езици, което не означава, че тези народи са близки кръвни роднини. В Русия 800 години книжовен език е българският, както и литературата е била преписи от старобългарски. Народът не е разбирал този език и националният герой Иван Сусанин е разговарял през 17–ти век с царицата чрез преводач?!Днешният руски се оформя преди 200 год. на българска основа и от местният разговорен език.Генетично ние българите сме най-близки с италианците, а руснаците са доста отдалечени от нас.Истината не е изгодна за руснаците, затова се преиначава.

 4. За първи път прочитам нещо за Украйна, което да е обективно написано

 5. Ами трябва да извървят и украинците своя Царо-Борисовски спасителен път, пък ще узреят и те за същността на намеренията на Спасителите си. Я някое ЕС, я някое НАТО. Не съм съгласен, че Русия следва да се вини в случая. Вътрешно изглежда като да си имат повече от достатъчно проблеми, та да се занимават и с тези на украинците. Може би консолидиране навътре е тяхната идея.

   1. Да ли пък някой ще я пита. Няма правно основание да попречи. Както върви икономиката й най-вероятно е да го изтъргува за долари (от които все се отказва и не може да се откаже), както стана с бившето ГДР. Кой си предстовяше 1989, че ще пусне германците да са съединят, кото имаше още войски там. Сега позициите на Русия са много по-слаби от тези на СССР тогава. Икономическите недъзи, обаче са същите .

    1. Ссср на два пъти е предлагало да пусне гдр, ако янките сторят същото… е, янките на два пъти са отказвали.
     Факт.

  1. хехе, и защо така реши? щот са високо интелигентни и винаги са защитавали националния си интерес ли 🙂

 6. същото горе-долу се случи и с македония.целта беше да се преименува на северна македония по настояване на гърция,нещо в което аз дълбоко се съмнявам,но това си беше чисто и просто вътрешнопартийно решение на другаря заев.как така след като целия свят ги призна за македония,те решиха,че няма да са македония…причината не е гърция.целта е членство в нато и ес.да ама американците и турците не бързат с ратификацията на протокола.официалното становище на вашингтон е:най-вероятно 2020-2021 година.а англичаните,французите?българия както винаги избърза и сгреши…за кой ли път?а и закъде се е разбързал заев?властите в скопие информираха целия свят,че си сменят името,но се оказа,че това не е достатъчно за члеснтво в нато и ес.а москва преди казваше-ние няма да допуснем македония да бъде член нато,а от няколко месеца москва заявява категорично: ние ще се намесим ако северна македония стане член нато.и както забелязвате дори със сменено име македония е много далеч от нато и ес…а и в интерес на истината по врмето на груевски македония се радваше на изключителни инвестиции от сащ,германия и други развити страни.

  1. Руснаците не са престанали да се месят там от десетилетия и както видяхме без резултат. В Черна гoра също. Сал еднa Сърбия остана, ама седи на два стола и ги работи. Защо мислиш, че в бъдеще нещо ще зависи от руснаците? Щотo така ти се иска. Не приемай желаното за действително. А и на единствения останал руски агент му изтича мандата….

 7. „Иво от благоевград“ основателно прави някои аналогии с Македония, както сто години втълпяват, че „Макесония не е България“, така от 30 г. набиват на украинците, че „Украйна не е Русия“.Междо другото, пръв го заяви евреинът Кучма, а Зеленски също е евреин, авторът е пропусналр тези важни факти. Също и че в Москва на ключови позиции в политиката и икономиката пак са такива, което обяснява тъпоумната политика на Русия към собствения си народ както в самата Русия така и в бившите републики.

  1. Е, че той целият комунизъм и сесерето са еврейски, ама това не ви пречи да подсмърчате по него. Не е луд тоя дето изял баницата, нали знаеш.

 8. Я, докторчето си появи. Нещо здравето ли? ЕГН-то не прощава. Или някакъв катарзис. Или пАсолството съвсем намалило хонорарите. Това сега за руските елити някакво преориентиране ли е или нова опорка, предвид очакваната победа на руския кандидат на болотажа в Украйна? А за руските елити подхожда добре нашата поговорка:“Пази боже сляпо да прогледне“

  1. Хапчетата идиот слабоумен, хапчетата… кажи на цецо да помоли козяк да ви ги купуват на едро…

 9. Руските дежурни тролове в сайта са в шаш. Материалът е постнат още сутринта, а тях никви ги няма. А е работен ден все пак. Педро -изнасилвачът на рими, Ктмр или как там беше, Велемири един, най-много двама още. Поразредялото войнство на пАсолството мълчи като з… Не знаят как да реагират. Докторчето пее по нови ноти. Не е дошла още флашката. А и ново попълнение няма. Поне някой нов ник на старите муцуни и това не. Пълна резигнация. А избори предстоят. Значи истина са слуховете, че руснаците яко са го закъсали с бюджита.

  1. Ооо, виждам, че тролът на цецо бърза да изтроли ставката за закуска:).
   Бедний слабоумниа троле, вземи си хапчетата!

 10. Акъла на илийчо
  е беэумно слаб,

  или эорлем се
  прави на глупак

  там историята е ясна,
  чакам те да дойдеш,
  милА моЯ при мен

  ама доброволно и от
  трипер да не си эараэенА

  …хигиена …Гуспойце…

  1. Хайде де. Старост, нерадост. Дори да се издрис… човек трябва да ви ръчка. Или дойде флашката най-после?

 11. Няма никакво основание
  ПУТИН да храни силеэийци
  Беэ чуство эа раэкаяние

  РУСКИТЕ НАРОДИ
  получават подкрепа

  С БРАТСКА помощ
  И надежда света

  эа скорошно единение

  И ЩАСТЛИВО ИЭБАВЛЕНИЕ

  УРААА

  1. Ясно, дошла е. Що ортакът ти Ктмр се покрива още? Не е доволен от заплащането ли?

   1. Щот спи сладко… и де кефи, вместо да троли от скука и самота, беден кат абисинец отвъд океана.

 12. Някой изобщо прави ли връзка между !анексирането? на Крим, !гражданската? война в източна Украйна и Великобританския Брекзит. Моля!! всички авторитети да изкажат мнение. Тези огромни промени на континента не може да не са свързани от гледна точка на голямата политика.Опасно близо ми се виждат,в една петилетка,от гледна точка на историята не на обикновения човешки живот.

 13. Добре, а какъв е пътят пред Русия според вас? Да махне Путин с ръка и да каже – с изборите до тук, почваме без избори? Сталин или Цар същий? Не, че не е невъзможно, ама не си го представям без извънредна ситуация някаква, пък такава като че ли не се очертава.

 14. Соросоидната чучулига, „наблюдаваща“ с ухото, в което му шепне прокопиев, се цепи със заядливо поплюване срещу статията на колегата, защото е пълна с факти, а срещу тях нямат нищо. Съвсем нищо. Типично за тази платена да лъже-маже воняща пасмина. Украйна е в този си размер и с това население единствено благодарение на Руската империя и съветския комунизъм. Над 70% от украинските граждани не са искали да излизат от съюза с Русия, но горби и елцан са ги принудили. Намеренията на Вашингтон да ги тикне на война с роднините си няма да се сбъднат, лудите фашисти са крайно малък процент.

  1. Къде руският трол с нов ник ще е чул, че още 1917 г Украйна е самостоятелна държава. Барем покрай факта, че ръководителят й е бил българин. Племенник на Г. Раковски. От къде руският трол ще знае, че през цялото съществуване на СССР Украйна имаше представител в ООН, като самостоятелна държава. Тия работи в Раша тудей и Спутник не ги пише. Пък и руските тролове по правило и руски не знаят.
   Но руският трол и български не разбира, че да реализира, че в постовете ми няма нито дума за Украйна, а става дума зафурнаджийската лопата- автора на материала. Разпознаване на буквите, но наразбиране на текста се нарича функционална неграмотност.

 15. И у нас има като тоя Геко, с план да ни сведат до най-много 3, 5 милиона и то основно цигани и мюслими…

 16. Ей тоя османскофилски джендър бож.миайлов пак се развихри!!!Да Е.Б.А неговата мама антируска!!!!!Смърт за копелето бож.миайлов!!!!Смърт за целия му род!!!!

 17. Всеки щурак си има тема, на която е изсвирил с пръст в г.з, та и бож.миховата щуротия си е таметична. Не прочетох някъде в статията да хвалят Русия, но божката „вижда“ и като зажуми силно. Те с „наблюдателя“ и „цензурата“ са от един приют изтървани.

 18. Бре, много късно се активизирахте руските слуги. Давате фира. Давайте по-живо, че избори идат.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.