Украйна изтегля мироопазващите си сили от Косово

Украйна ще започне да изтегля мироопазващите си сили от ръководената от НАТО мисия в Косово, съобщи днес новинарският портал РБК-Украина, позовавайки се на източници от военното командване на Украйна, предава Ройтерс.

В момента Украйна поддържа контингент от 40 миротворци в Косово като част от ръководената от НАТО мисия КФОР (3800 души), но през март президентът Володимир Зеленски издаде указ, с който разпореди всички бойци на мисии в чужбина да се върнат у дома, за да помагат във войната с Русия.

"Завръщането на (украинския) национален контингент ще означава временно прекратяване на участието му в КФОР", цитира РБК-Украина съобщението на командването на украинската армия.

Допълва се, че изтеглянето на украинските войски от Косово е в съответствие с указа на Зеленски от 7 март, с който се нарежда намиращите се на мисии в чужбина украински бойци да се завърнат у дома след нахлуването на Русия на 24 февруари.

Служител на НАТО потвърди съобщенията, като заяви, че изтеглянето няма да се отрази на мироопазващата мисия на НАТО.

"Украйна има ценен принос към нашата мироопазваща мисия. Приветстваме дългогодишния принос на страната към ежедневните ни усилия в подкрепа на всички общности, живеещи в Косово", заяви служителят.

Мироопазващата мисия на НАТО е разположена в Косово през 1999 г., след като продължилата 78 дни бомбардировъчна кампания на алианса принуди сръбските войски да прекратят етническото прочистване срещу албанците в сега независимо Косово, бивша южна провинция на Сърбия.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. и е признато от над 100 държави, но не и от други, включително Украйна, пет държави членки на Европейския съюз, Русия и Китай. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа