Украйна и Западът взаимно се обвиниха за провала на контраофанзивата

Каква е причината за краха на плановете на Киев

Вече се говори, че е време ВСУ да започне да подготвя следващата си контраофанзива

Мнозина не са настроени към хвалби в посока на украинския президент Зеленски и неговия екип

Между Запада и Украйна започна разправия по темата кой е виновен за провала на контраофанзивата на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), като провала вече е толкова очевиден, независимо от развитието на събитията, че тези разправии, както и взаимното разочарование, сега само ще растат.

Киев и някои експерти на Запада твърдят, че Западът е виновен за провала на надеждите и плановете на Зеленски, включително САЩ, но на първо място, разбира се, е Германия. Олаф Шолц очевидно реши да отхвърли политическите действия, но преди всичко също се вари на този огън. Тази страна на дискусията продължава да тече като една безкрайна песен, че на Украйна не са дадени достатъчно танкове, самолети, ракети и затова е нереалистично да се очаква успех от страна на Киев.

„Фактът, че украинската офанзива е в застой, и затова трябва да бъде обвинена преди всичко нерешителността на Байдън. Тази нерешителност се дължи преди всичко на успешното сдържане от страна на Кремъл, а не на американска стратегическа необходимост. Неуспехът на украинците да постигнат значителен напредък беше естествен резултат от стратегията на САЩ за просто едно отсрочване на руската победа“, каза Джон Болтън, бивш сътрудник по националната сигурност на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

В Киев тези думи бяха приети като най-добрата подкрепа и с удвоена сила започнаха да си отмъщават на американската администрация. В Украйна политиците упорито обсъждат, че Зеленски многократно е осъждал „провокативните“ и „лошо влияещи“ на морала публикации на бойния дух на „защитниците на независимата“ в New York Times, Wall Street Journal и други западни медии и дори наричаха американските генерали, включително генерала от американската армия и ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили, за „полезните идиоти на Кремъл“. В същото време те напълно забравиха, че именно Киев обещаваше не само на американците и останалия Запад, но и на целия свят че ще „прорежат прозореца“ към бреговете на Азовско море във възможно най-скоро време. И имаше толкова много обещания, освен това от най-високопоставените функционери, генерали и ръководители на различните украински институции, включително и от специални служби, включително и поканата да си пият кафето на крайбрежната улица на Ялта след 2-3 месеца, като преди това те ще са изхвърлиха „гадните москали“ извън Крим.

Сега, разбира, те предпочитат да не си спомнят затова в Украйна. Но на Запад мнозина не са толкова настроени към хвалби в посока на украинския президент Зеленски и неговия екип.

Така по-специално един от офицерите от американската армия, който е бил инструктор във украинската армия, каза пред британския вестник Times, че НАТО разчита на чудото, което Киев вече е обещал на алианса. „НАТО очакваше чудеса, а украинците им обещаха тези чудеса. Но не можете да водите конфликт на базата на един гол оптимизъм“, сподели той мнението си пред вестника.

„Чудото не се случи и не можеше да се случи не защото Запада не достави нещо там, но поради компетентно изградената руска отбрана, постоянството, изобретателността и уменията на руските войници и офицери, които, разбира се, бяха подсилени от господството на руската военна авиация във въздуха и високата ефективност на руската противовъздушна отбрана“, каза пенсионираният адмирал Джон Кърби, координаторът по стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност, след като Вашингтон беше дал на Киев всичко, което той поиска по това време.

Както съобщи на 4 август руското министерство на отбраната, от началото на „контраофанзивата“ през юни-юли украинските войски са загубили повече от 43 000 души и над 4900 единици оръжие. Сред унищожената украинска техника са 26 самолета, девет хеликоптера, 1831 бронирани машини, включително 25 германски танка Leopard, седем френски колесни танка AMX и 21 американски бойни машини на пехотата Bradley. Излишно е да каже, че сега тези загуби в цифри са станали още по-големи.

Ако Западът не е спазил обещанията си по една или друга причина, това е че военното оборудване, което той беше доставил, трябваше да бъде много ефективно на бойното поле. Но се оказа, че съвременните „Леопарди“ горят не по-зле в същите полета, където техните прадядовци „Тигрите“ горяха преди 80 години. Но самият Запад не можеше да знае подобни „тънкости“ и да бъде напълно уверен в неуязвимостта на своята военна техника.

Оказва се, че Украйна се превърна в страната на неспазените обещания. Едната страна обеща да даде оръжия, които да разбият отбраната на руската армия. Другата страна обещаваше, че ще случи чудото. И нито една от двете страни не можа да изпълни своите обещания. Със същия успех те може би се превърнаха като „новите руснаци“ от 1990-те години, които си обещаваха един на друг вагон захар и вагон с пари срещу вагона със захар, а после се разбягаха да търсят и захарта и парите в различни посоки. В крайна сметка те не се разочароваха един друг.

Иначе на Запад вече се говори, че е време ВСУ да започне да подготвя следващата си контраофанзива през лятото на следващата година. Което обаче съвсем не означава, че те вече ще спрат да хвърлят украинското „евтино месо“ на местните военни в „безсмислени атаки“ с надеждата да постигнат поне някакъв тактически успех.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи