Украйна поиска ЕС да наложи санкции на Герхард Шрьодер

Украинският външен министър Павел Климкин призова Европейския съюз да въведе санкции срещу бившия германски канцлер Герхард Шрьодер заради поддръжката му за проекти, в които участва Русия. Климкин обяви това в интервю пред немското издание Bild.

„Важно е санкциите да не са насочени само към членове на руското правителство и държавните компании, но и срещу тези, които участват в задграничните проекти на Москва“, каза Климкин, предаде ТАСС.

„Герхард Шрьодер е един от най-изтъкнатите лобисти на (руския президент Владимир) Путин по целия свят. Затова е важно да се разгледа въпросът, какви действия може да предприеме ЕС“, смята той.

Шрьодер заемаше канцлерския пост в Германия от 1998 до 2005 година. След оттеглянето си от политиката той се занимава с обществена дейност и бизнес. Конкретно, той е председател на Съвета на директорите на руския петролен гигант „Роснефть“ и председател на съвета на акционерите на компанията Nord Stream AG – собственик и оператор на газопровода „Северен поток“, доставящ газ директно от Русия в Германия.

Коментари

Задължително поле