Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Шефът на СЗО: Трябват бързи действия за спиране на епидемията от коронавируса

Умира аптеката, която работи като бакалия 1831 обекта нямат готовност за нововъведения

Около 18 млн. лв. ще струва на собствениците у нас въвеждането на новата система по верификация

Промените не са в интерес на потребителите, смятат от бранша

Близо половината аптеки в страната може да бъдат закрити. Причината е, че нямат компютри и софтуер, а някои от тях имат ток само по няколко часа на ден. За това предупредиха фармацевти от цяла България, които вчера се вдигнаха на протест. В него се включиха над 720 аптеки.

Повод за недоволството им е европейска директива, която за много от тях е финансово непосилна. Според документа на Брюксел – 62/2011, за да се избегне търговията с фалшиви медикаменти, всяка аптека в ЕС вече трябва да има специален софтуер, свързан със здравната каса, както и устройство за верификация – нова система за разчитане на маркировката на медикаментите.

По директивата всички медикаменти, произведени след 9 февруари вече имат двуизмерен код, който трябва да бъде сканиран при отпускането им в аптеките. Така фармацевтът ще може да установи дали лекарството е оригинално или фалшиво. Аптеките, които не могат да извършват тази проверка (верификация), няма да могат да изпълняват рецепти и следва да затворят или да се превърнат в дрогерии.

Около 800 лв. струва еднократно инсталиране на специалния софтуер само за една каса в обект. Устройството за верификация пък излиза между 150 и 200 лв. бройката.

Изчисления на “Труд” показват, че около 18 млн. лв. са общо разходите, които аптеките в България трябва да направят, за да заработи верификацията повсеместно и да отговарят на новите изисквания на ЕС.

От 4323 аптеки у нас, 1683 нямат компютри, съответно инсталиран софтуер, скенер и четци за верификацията, а други 148 имат някакъв софтуер, за който не ясно приложим ли е към новата система.

Около 800 лв. струва еднократно инсталиране на специалния софтуер само за една каса в обекта. Устройството за верификация пък излиза между 150 и 200 лв., а такова е необходимо на всяко гише и следователно аптеките трябва да закупят по няколко. Ежемесечните разходи за поддръжка ще се увеличат с новата система средно с 80 лв. за всяка каса в аптеките. Отделно обектите които нямат компютри, ще трябва да закупят и тях.

Въвеждането на верификацията допълнително ще затормози работата на аптеките и ще я направи още по тромава, коментира пред вестника Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

“От години Изпълнителната агенция по лекарствата не е откривала фалшифицирани медикаменти на пазара в България и не смятам, че потребителите имат някаква полза от новата директива”, обясни той. По думите му верификацията е мащабна схема за контрол на паралелната търговия на лекарства в Европа и от нея ще печелят големи фармацевтични производители.

 

Здравният министър Кирил Ананиев:

Не мога да разбера защо протестират

Снимка: Пламен Стоименов

Правителството няма как да подпомогне финансово аптеките, тъй като това би било държавна помощ. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след вчерашното заседание на Министерски съвет.

Той обясни, че държавата е задала ясна програма, ясни изисквания, критерии, методология и технология, по която аптеките да се включат в системата на верификация и с всеки изминат ден се увеличава броят на тези, които работят със системата. От 3600 разкрити на територията на страната аптеки, регистрираните са вече над 2100.

“Не мога да разбера защо е този протест, тъй като това е европейска директива, имаше достатъчно дълъг период на обучение. От разговори с моите колеги от другите страни-членки на Европейския съюз знам, че никъде няма протести или такова напрежение, каквото има при нас. Ние дадохме не по-малко от 6-месечен период, за да може всички аптеки да се включат спокойно и да изпълнят всички изисквания”, подчерта здравният министър.

 

Решение

30 млн. лв. отпусна МС за общински болници

Правителството отпусна 30 милиона лева допълнителна помощ за областните и общински болници, както и за лечебниците, оказващи психиатрична помощ. “Целта е с този финансов ресурс да бъде осигурен равнопоставен достъп на българите до медицинска помощ, в това число и във високопланинските, труднодостъпните и отдалечените места”, заяви здравният министър Кирил Ананиев след вчерашното заседание на Министерски съвет.

От отпуснатите средства 18 млн. лв. се предоставят на общинските болници. 2 млн. отиват за заведения, оказващи психиатрична помощ, а 10 млн. лв. се предоставят за оказана спешна помощ без хоспитализация.

От здравното министерство обясниха, че с допълнителните средства ще бъдат подпомогнати общо 171 болници. По думите на Кирил Ананиев значителна част от парите ще бъдат предназначена за увеличение на заплатите на персонала в лечебниците, а конкретният ръст ще зависи от ръководството на съответната болница.

Отделно от предоставените допълнителни 30 млн. лв., с друго постановление Министерският съвет обяви, че около 10 млн. лв. ще бъдат отпуснати под формата на капиталови разходи за ремонти в психиатричните звена.

 

Цените трябва да са единни

Електронни досие и рецепта искат фармацевтите

20 млн. опаковки на пазара вече са със специален код

Cropped view of pharmacist scanning medicine with barcode reader

Аптеките, които протестират, настояват преди всички други промени, да бъде изготвена Национална аптечна карта и да се въвеждат единни държавни цени на лекарствата, тъй като в момента един медикамент се продава на различни цени.

Сред другите им искания са приемане на Национална лекарствена политика, въвеждане на електронна рецепта и електронно досие на пациента.

От бранша настояват още Европейската система за верификация да бъде интегрирана с тази на Изпълнителната агенция по лекарствата у нас и с Националната система за електронна рецепта, както и финансова подкрепа от държавата.

Над 20 млн. опаковки на лекарства, които се отпускат по лекарско предписание, вече са сериализирани по системата за верификация. Това съобщи, от своя страна, Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) като допълни, че над 2000 аптеки са свързани с националната система за верификация на медикаментите.

Оперативната фаза на внедряване започна след 9 февруари, а преходният период е плавен и тече от над шест месеца, допълват от БОВЛ. Според организацията системата у нас протича нормално към момента с няколко дребни технически неточности. Софтуерните доставчици на потребителите на системата обаче били информирани и имали готовност да съдействат за изчистване на проблемите.

БОВЛ припомня на всички участници в системата на лекарствоснадяването, че на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата са публикувани „Инструкции за управление на сигнали при верификация и отписване на лекарствата след 9 февруари 2019 г.”

 

Извънредни проверки

„Медицински надзор“ затяга контрола

Изпълнителна агенция “Медицински надзор” вече ще извършва извънредни проверки на лечебни заведения без предварително уведомяване. Плановите одити пък ще бъдат на всеки две години. Това стана ясно от публикувания проект за Наредба за условията и реда за извършване на проверки от Агенцията.

Извънредните проверки ще се правят по преценка на изпълнителния директор на “Медицински надзор”. В наредбата е регламентирано, че одити ще се извършват във всички болници на територията на България, но проверки може да има и в лечебни заведения в други държави, когато се извършват съвместни дейности по трансплантация и внос на органи, тъкани и клетки или асистирана репродукция.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Брей те много били бедни милите аптекари. Нямали пари за компютър,а уфф. Завалиите ,като докторите бедни и не крадяли, полицаите пушат и не крадяли,и адвокати исъдии ит.н.

  2. Типично български конфликт като всички други – и двете страни не са прави. От една страна всеки мутроген и майка му отвориха аптеки. По едно време имаше аптеки на всеки 200 метра. От друга страна изказването на Ананиев, че правителството не може да помогне, защото това би било „държавна помощ“ е също глупост. Историята на държави с далеч по-умно население показва, че когато е важно за държавата, тя подпомага финансово частни фирми по различни начини. Но у нас всичко е забраненон, а което не е, е задължително. Руски фашистки манталитет.

  3. Много хора вече не ходят на прегледи при лекари и отиват в аптеки сами да си купуват лекарства, когато им забранят и лекарствата, няма да остане жив човек в България.

  4. Това е най-малкия проблем.Големия е ,че след 2-3 години управниците ще искат пак да бъдат подменени под някакъв претекс за да опънат пак процент от фирмите с касовите апарати и програми.То се повтаря при всеки нов мандат на правителство.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.